Skaber videospil vold?

Af Sten Løck 4

Da præsident Obama forleden præsenterede sit forslag til en ny våbenlovgivning, kom han også ind på andre elementer, der kan forårsage den slags tragiske besærkergang, som fører til massenedskydning af uskyldige.

Et af disse elementer var videospil. Det sker dels som en politisk indrømmelse til den våbenglade del af befolkningen, der hellere vil give andre faktorer, som videospil, skylden.

Men dels også som en tilsyneladende formodning om en sammenhæng.

Der er ingen tvivl om, at skydespil som eksempelvis Call of Duty er ekstremt voldelige og realistiske. Der skydes og flænses lystigt, mens man takket være teknologien føler sig hensat til et andet, brutalt univers, hvor paranoia synes en klar fordel.

Realismen bliver skræmmende, når man samtidig tænker på, hvordan mange militære droner i dag bliver fjernstyret som i et computerspil. Ser man på originalt materiale fra dronekameraer, ligner det til forveksling et spil, bortset fra billedkvaliteten.

Men er der en sammenhæng mellem videospil og voldelig adfærd?

Der er allerede lavet over 100 studier af den slags studier i USA, men ingen af dem har kunnet påvise en direkte sammenhæng mellem voldelige videospil og udøvelse af voldsomme, kriminelle aktioner i det virkelige liv, som ved skoleskyderier.

Det mener bla. professor Chris Ferguson fra Texas A&M University, der påpeger, at det rent metodisk er mere end vanskeligt at undersøge, hvilke præcise agressioner, det kan føre til.

Der er for eksempel tidselementet. Hvor længe skal man være udsat for videospil, og hvor længe varer det i givet fald, før en voldelig adfærd udfolder sig?

Hvad med faktorerne i selve spillet? Er det de grafiske voldsscener, der eventuelt skaber problemer, eller er det den hyperspændte, adrenalinfordrende atmosfære, som konkurrencespil indeholder?

Og hvem skal man undersøge? Kun unge mænd, i hvilken aldersgruppe?

Ferguson konkluderer, at der ganske enkelt er for mange ukendte faktorer i undersøgelserne, hvorfor konklusionerne også kan gradbøjes.

Det er således tilfældet for en meta-analyse af de mange undersøgelser foretaget af professor Brad Bushman fra Ohio State University.

Han konkluderer, at der er en sammenhæng mellem videospil og voldelig adfærd, mens Chris Ferguson får næsten den modsatte konklusion ud af de samme data.

Ferguson vil gå så langt, at der måske kan være en sammenhæng, men den er ubetydelig. Det samme mener Jason Schreier fra spilmagasinet Kotaku, som har researchet området grundigt og kigget på undersøgelser og konklusioner.

Videospil fører således ikke til skoleskyderier som i december i Newtown, men betyder det, vi skal give videospil frit lejde, når mange spil, som Grand Theft Auto, i deres natur er destruktive og kyniske i omgangen med menneskeliv?

Ja, så længe der ikke er nogen undersøgelser, der påviser direkte skadelige effekter. Og så længe vi har ytringsfrihed.

4 kommentarer RSS

 1. Af Heinz H.

  -

  Ja självklart,våldsamma spel underblåser existerande våldstendenser hos vissa barn.Sedan finns förstås andra barn som reagerar tvärtom,de tar avstånd från våldsamheter tack vare spelen.Med andra ord-påverkan är individuell!

 2. Af kasper

  -

  hej steen selvfølgeligt fører voldlige cpu spil til vold
  jeg har givet min cpu glock 17 flere gange det er sku fustrerende engang imellem
  god dag=)

 3. Af kasper

  -

  + hammeren hehehehe

 4. Af kasper

  -

  svenske flicka min

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info