E-readeren sladrer

Af Sten Løck 1

Mens debatten om faste bogpriser eller ej raser, kan man roligt konstatere, at digitaliseringen har forandret bogens univers – form, indhold og forretning – for altid.

Det startede med online-butikker som Amazon snart 20 år tibage, og siden har vi fået e-bøger og e-readere. Digitaliseringen giver helt nye muligheder for at iføre bøger interaktivitet og andre medier som eksempelvis videoklip, ligesom onlineudgaver kan holdes opdateret.

Internettet har også skabt nye skriveformer, hvor mennesker mødes online og sammen forfatter værker, nogle med deltagelse af rigtig mange skribenter.

Softwaren noterer

Men det stopper ikke her. NPR har en interessant historie om, hvordan e-readere bruges til at give boghandlere, forlag og forfattere data om læsernes ageren. Som for eksempel når softwaren noterer:

– hvilke sider der bliver læst

– læsehastighed, hvor lang tid der bruges per side, kapitel, etc.

– om læseren springer frem og tilbage mellem siderne

– hvis læseren opgiver at læse bogen færdig, hvor stopper han/hun så?

Ovenstående er blot, hvad man kan se ud fra simple data, men med mere sofistikerede modeller kan e-readerne fortælle i endnu flere detaljer, hvordan en bestemt bog læses og dermed opfattes.

Dermed har bogbranchen også en ny diskussion – er det gavnligt at arbejde med den slags feedback fra læserne?

Diskussionen har flere underspørgsmål.

Data er en fordel

For det første hvad det vil betyde, når man nu kan kortlægge bogmarkedet på en helt ny måde, hvor bøgers popularitet kan måles, ned i detaljen. Dermed vil en bogidé blive udsat for flere markedsanalyser, som i sidste ende kan afgøre dens skæbne. 

Frygten går på, at kun de mest populære bøger skrives og sælges, mens de mere smalle af slagsen dør på forfatterens harddisk. Altså lidt det samme man hører som argument mod frie bogpriser. I begge tilfælde tager de frygtsomme imidlertid fejl.

Frie priser er en god ting, og markedsdata kan også gavne smalle bøger – ved at dokumentere der vitterlig er et marked.

Desuden er det jo muligt at blive sin egen forlægger og boghandel i disse digitale tider.

Indblanding frabedes

For det andet hvad det vil betyde for skriveprocessen, at forfatteren nu har adgang til et helt nyt univers af data om, hvordan bogen bruges. Giver det bedre bøger?

Som forventet er der både meninger for og imod. Scott Turow, formand for en forfatterforening, er begejstret for al den nye input, han får at arbejde med.

Men måske hænger det sammen med, at han mestendels giver sig af med juridiske dramaer, hvor data og nøjagtighed har høj værdi. I hvert fald er der andre forfattere, som mener, at en sådan indblanding er uønskværdig.

Endelig er der også det klassiske, generiske forbehold, når det gælder indsamling af data, beskyttelse af privatsfæren. Alle data skal være anonymiserede, ellers ligner det sindelagsovervågning.

Sikkert er i hvert fald, at bogen forandrer sig. Boguniverset må følge med.

 

1 kommentar RSS

  1. Af Lone Stephensen

    -

    Jeg synes det er interessant at mine læsevaner granskes uden at jeg ved af det. Men hvis det giver mig bedre læseoplevelser, så er det til at leve med.
    Artiklen fik mig til at fundere over om der er forskel på den måde jeg læser papirbøger og e-bøger. Og jeg fandt en væsentlig forskel. Jeg læser alle de e-bøger jeg køber. Måske fordi det mest er skønlitteratur jeg har købt indtil nu. Jeg har dusinvis af faglitteratur på mine boghylder som jeg ikke har læst og nogle skønlitterære. De fagbøger jeg har købt som e-bog har jeg læst i eller er i gang med at læse. Og sådan er det altså ikke for papibøgerne. Der er mange der aldrig er blevet åbnet.
    Men alle e-bøgerne er altid ved hånden, og det er let at bruge lidt tid til at læse det jeg lige har lyst til, om jeg sidder i toget, i flyet, er på rejse eller sidder derhjemme.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info