Almindelig teknologi og ualmindelige detektiver finder Nordkoreas Gulag

Det mest fascinerede ved teknologi er ikke, hvad den kan, men hvad mennesker får den til at kunne. Ved hjælp af gratis-programmet Google Earth og internettet har en gruppe frivillige skabt et unikt indblik i verdens mest lukkede samfund, Nordkorea.

Det virtuelle planet-program Google Earth har efterhånden fire år på bagen og bruges mest som underholdning, trods en række nye, mere erhvervsorienterede features.

GE kan imidlertid også bruges til mere noble formål som North Korea Uncovered, imponerende samling af GE-billeder af Nordkorea, påhæftet en lang række data og analyser om tildragelserne i Kim Jong-Ils rige.

De mange interessante – og skræmmende – oplysninger er opstået gennem god, nymodens detektivarbejde. Initiativtageren Curtis Melvin og hans frivillige  har brugt artikler, øjenvideberetninger, foto, rapporter, etc. til at kortlægge Nordkoreas Gulag-agtige fangelejre. Materialet er siden blevet præsenteret i det amerikanske Senat.

I processen med at kortlægge infrastruktur, fangelejre og militære anlæg har North Korea Uncovered kunnet beregne sig frem til bl.a. følgende:

  • Placering af massegravene fra hungersnøden i 1995-98, som formodes at have kostet to millioner mennesker livet.
  • Den regerende elite lever i sin egen verden. Specielle byer, separat elforsyning og eget jernbanenet søger for, at man aldrig behøver at blande sig med folket.
  • Kim Jong-il og hans nærmeste bor i overdådige paladser, der byder på adspredelser som med forlystelsesparker, hvide strande og en golfbane. I følge nordkoreanske medier har Kim Jong-il engang slået fem (5) hole-in-ones i ét spil …..
  • Nationen med 24 millioner indbyggere har 47 restauranter.

De mange data indeholder dog også opmuntrende nyheder om væksten i private markeder. Officielt er det forbudt at handle uden statens medvirken, men billeder fra Google Earth viser en langsom, men stabil vækst i private markedspladser.

Holdet bag North Korea Uncovered er en blanding af militærfolk, økonomer og borgerrettighedsforkæmpere med en særlig interesse i diktaturstaten. Curtis Melvin har mødt de færreste af dem, men via internettet har gruppen arbejdet tæt sammen i over to år for at skabe billedsamlingen.

North Korea Uncovered kan downloades gratis her, men kræver også Google Earth, som downloades her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *