“Internettet er bare hype.” Hvem sagde det?

Til denne specielle tid på året hører selvfølgelig forudsigelser om, hvad der venter os i de næste 12 måneder. Men jeg synes, det begynder at tage overhånd.

Medierne flyder over med diverse top-ti-lister om dette og hint, og alle synes at have en mening om teknologiens tildragelser i 2010. Måske fordi det synes både nemt og uforpligtende at gisne om fremtiden.

Men i virkeligheden er det er en yderst vanskelig affære, i hvert fald hvis man kigger på nogle de monumentale fejlskud, teknologi-bevendte topchefer i årenes løb har gjort sig skyldige i. Her er et udvalg:

“Telefonen er så mangelfuld, at den aldrig bliver et seriøst kommunikationsværktøj. Den har ingen værdi for os.” William Orton, chef for Western Union, på daværende tidspunkt verdens førende telegrafvirksomhed, 1876.

“Hvem fanden gider en skuespiller, der taler?” Harry Warner, medstifter af Warner Bros., 1927 om de første talefilm

“Folk vil hurtigt blive trætte af at sidde og stirre på en trækasse.” Darryl F. Zanuck, chef for Twentieth Century Fox, 1946 om en ny opfindelse kaldet television.

“Hvem har egentlig brug for sådan en sølvskive?” Jan Timmer, chef for Philips, 1982, om cd-skiven som vinylpladens afløser.

“Bærbare computere? Det er måske meget praktisk for en journalist, der vil notere på farten. Men for den almindelige bruger giver det ikke mening. Og der findes jo heller ikke noget passende software.” Steve Jobs, 1985.

“Internettet er bare hype.” Bill Gates, 1995.

Aner vi en rød tråd eller eller andet sted? Ja – sidder man godt og trygt på et marked med en velafprøvet teknologi, er man ikke meget for at give nye teknologier chancen. Modstand mod forandring, ganske enkelt.

Problemet er blot, at teknologier ikke lader sig stoppe. Hvis virksomheden ikke favner udviklingen, træder andre til, ganske enkelt.

Kan vi få øje på skæve forudsigelser i vore dage? Måske noget á la: “Folk kommer aldrig til at læse bøger via en skærm” eller “Internettets gratisprincip er bare et overgangsfænomen” eller “Apps-økonomien er en døgnflue”?

One response to ““Internettet er bare hype.” Hvem sagde det?

  1. Meget lokalt her i Danmark har vi jo den kære topanalytiker John Strand som lever af at skrive rapporter om rigets tilstand til gammeldags mobil-producenter og gammeldags mobil-operatører. Det er jo helt komisk at se ham opremse hvordan det nye ikke er godt nok, fejlbehæftet og udueligt og uanvendeligt. Og sjovt nok så elsker hans gamle kunder disse rapporter som netop bekræfter dem i at verden ikke forandrer sig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *