Google Street View har problemer med privatlivet

Google er blevet voldsomt upopopulær i EU-kredse, efter søgemaskinen fredag måtte indrømme at have indsamlet data fra private, trådløse netværk i forbindelse med optagelser til Google Street View.

Teknisk set er skaden begrænset. Aktionen har kun ramt i forvejen åbne netværk, og de indsamlede data er udelukkende blevet brugt til at gøre Street View mere præcis mht. lokationsangivelser, og Google vil nu slette rub og stub.

Bekymringen og kritikken går mere på holdningen hos Google og andre store internetaktører som Facebook.

“Baseret på de foreliggende oplysninger har Google ulovligt tappet data fra private netværk, hvilket er imod tysk lov. Det er alarmerende og yderligere bevis på at love om beskyttelse af privatlivets fred er et ukendt begreb for Google.” Sådan lød svadaen fra Ilse Aigner, tysk minister for bl.a. forbrugerbeskyttelse.

Man er især fortørnet over, at Google har haft dataindsamlingen kørende siden 2006, og det var først, da EU begyndte at stille spørgsmål for en måneds tid siden, at søgegiganten måtte bekende kulør.

Google benyttede samtidig lejligheden til at bedyre sin uskyld, i den forstand at miseren skyldtes en blanding af forglemmelser og softwarefejl. En påstand især tyske embedsmænd stiller sig tvivlende overfor.

Uanset hvad, har Google et problem med privatlivet. Enten har man vidst, man gjorde noget forkert og blot ladet stå til. Eller man har ikke prioriteret privatlivsbeskyttelse særlig højt.

For virksomheder som Google og Facebook, der lever af og på nettet, hvor alskens data sendes frem og tilbage tænker man ikke først på snævre og hæmmende fortolkninger af privatlivets fred. Slet ikke når disse love og regler er udfærdiget i tiden før internettet, som det ofte er tilfældet.

Det giver sig udslag i gentagne tilfælde, hvor internetvirksomheden går for langt og siden må trække i land. Således var det med Google Buzz for nogle måneder siden, mens Facebook er udsat for næsten konstant kritik af sine privatlivsregler.

Vi har brug for klare og tidssvarende regler for, hvad man må hente og bruge af private data. Allerede i dag indeholder nettet enorme mængder data om alt mellem himmel og jord, og den udvikling vil fortsætte med uformindsket kraft i de kommende år.

Ingen kan endnu med sikkerhed sige, hvad det betyder at have så mange data til rådighed, hvilke informationer man vil kunne udlede af dem.

Derfor er det en bekymrende udvikling, når internetvirksomheder som Google og Facebook i bedste fald ignorerer problemstillingen og bare kører på, indtil kritik fra myndigheder og/eller brugere sætter ind.

One response to “Google Street View har problemer med privatlivet

  1. Jeg kan ikke se problemet.

    Prøv at søge i Google Grupper efter een af mine postings til Usenet gruppen dk.edb.netvaerk.traadloes: Wardriving på Westegnen. Jeg sniffede trådløs data mens jeg sad i et IC3 tog der kørte fra Hovedbanegaarden til Høje Taastrup.

    Er det ulovligt? Næppe.

    Og det er simpelt hen umuligt ikke at blive opkoblet på et åbent trådløs netværk i nærheden når man starter sin trådløse klient første gang. Sådan er det i Windows, det skal jo være brugervenligt.

    At dømme efter de billeder jeg har set af Google Street View bil, så kører den ret hurtigt og eftersom rækkevidden på 802.11 trådløse net er begrændet har de ikke kunne sniffe særlig mange pakker fra en åben AP.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *