NetNews: CES, 3D-print og en ny stjerne

Den forgangne uge har stået i CES’ tegn. Verdens største messe for forbrugerelektronik i Las Vegas var som vanligt et overflødighedshorn af gadgets. Du får her et par observationer fra ørkenbyen samt lidt om de øvrige tildragelser i ugen, der gik.

Apple in absentia. Steve Jobs & Co. har prentet sig ind i forbrugernes bevidsthed, og konkurrenternes. Det er slående, hvor meget der bliver talt om Apple, når virksomheden slet ikke er til stede på CES. Sådan har det været i adskillige år.

Da iPod var det hotteste, var det vigtigt for de hardware-producenter at fremhæve kompabilitet med Apples produkter, og i år var det selvfølgelig iPad, der var i centrum. Apples tablet sætter indtil videre standarden inden for denne nye produktkategori. Men konkurrenterne er klar; CES bød på et væld af nye tablet-pc’er, og det var ikke kun hardwaren, der var i centrum.

Softwaren sejrer. Endnu mere slående end Apples dominans er, hvorledes software har indtaget scenen. For år tilbage handlede alt om fladskærme, musikafspillere og GPS-modtagere. I dag handler det om styresystemer og apps. Blandt førstnævnte var især det nye Android 3.0 i centrum.

Denne version med kodenavnet Honeycomb er optimeret til tablet-formatet, og dermed er Android klar til kamp mod iPad. Men Googles styresystem får formentlig ikke lov til at være den eneste udfordrer. Microsoft kunne fortælle, at man nu også baserer styresystemer på ARM-chips, som især er at finde i smartphones og tablets.

Se et galleri med nogle af de mest spændende nyheder fra CES her og her.

Jeg regner med at skrive mere om CES i de kommende dage, når ørkenstøvet har lagt sig.

Android overhaler. Flere gode nyheder for Android. De seneste tal for det amerikanske marked fortæller, at Googles styresystem i de sidste tre måneder har snuppet yderligere 6,4 procent markedet. Derved har man overhalet Apple, som har 25 procent, mens Android nu har 26 af slagsen.

Førstepladsen tilhører fortsat RIM/Blackberry med 33,5 procent, men trenden peger i den forkerte retning for det canadiske firma; i de seneste tre måneder har man tabt 4,1 procent. Tallene kan ikke umiddelbart overføres til Europa, hvor RIM fylder mindre, mens Nokia til gengæld fylder en masse. Men Androids vækst er ikke til at tage fejl af.

En ny stjerne? Den seneste hype i Silicon Valley og dermed på nettet er Quora, en tjeneste som formidler spørgsmål og svar vedrørende diverse emner, tilføjet et socialt element med diskussionfora. Det er meget lig en anden tjeneste, Experts Exchange, men gratis. I første omgang har debatterne handlet meget om tech-relaterede spørgsmål, inklusive iværksætteri og VC (Venture Capital), hvilket sikkert er en af grundene til, at den digitale elite har kastet sig over Quora.

Tjenesten har netop fået sin første kapitalindsprøjtning på næsten 100 millioner dollar. Ikke dårligt for en virksomhed med 15 ansatte. Cnet påpeger, at den pludselige eksplosion i interesse for Quora minder om, hvad der i sin tid skete for Facebook og Twitter.

Print i 3D. Og endnu en ny trend, som kan blive til noget mere: 3D-printing. Dvs. design af fysiske objekter på en computer, hvorefter produktet bliver ‘printet’ (fremstillet) af en dertil indrettet maskine. Det mest almindelige materiale er plastic, men ikke begrænset hertil.

Teknologien er meget udbredt i en række industrier, hvor 3D-printing bruges til at fremstille prototyper. Men priserne for udstyret er nu ved at nå et niveau, hvor vi vil begynde at se 3D-printing hos private, fortæller BBC. 23-årige Jim Smith fra New York kunne dog ikke vente og lavede sin egen 3D-printer. Se den entreprenante Smith demonstere sin opfindelse her.

One response to “NetNews: CES, 3D-print og en ny stjerne

  1. en mindre, men væsentlig rettelse angåendå Quora.
    De modtog ikke 100 millioner USD, men derimod ca. 10 mio til en valuation på 100 mio dollar. Selvfølgeligt også ganske imponerende.

    Det bliver interessant at se om Quora kan bevare den ekstremt høje kvalitet når brugerantallet stiger kraftigt, men jeg har fundet det meget nyttigt indtil videre. Hvis nogen er interesserede i en invitation så har jeg invites.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *