NetNews: Twitter i Tunesien, Microsofts ydmyghed og soldaternes solenergi

Et selektiv tilbageblik på de seneste tech-tildragelser.

Ydmyge Microsoft. Gårsdagens Golden Globe handlede om andet end Susanne Bier. Således var den store vinder filmen om Facebook, ‘The Social Network,’ med hele fire priser, herunder for bedste drama og bedste instruktion. I reklamepauserne kunne de amerikanske tv-seere se nye produktioner fra Microsoft med et forfriskende element, ydmyghed. Se disse to reklamer for hhv. Windows Phone 7 og Bing.

På begge markeder er Microsoft (håbløst?) bagud ift. virksomheder som Apple og Google. Men vi giver ikke op, lyder budskabet, vi bliver ved, ikke kun af viljestyrke, men passion. Formatet er en stribe sekvenser, hvor håbefulde, dedikerede skuespiller-aspiranter interviewes, og det virker.

Twitter i Tunesien. Jeg har tidligere forholdt mig skeptisk over for Twitters rolle som kommunikationskanal for protestbevægelser. Næsten hver eneste opstand i de sidste par år, i Georgien, Moldova og Iran, er blevet beskrevet som en Twitter-revolution. Men de nylige begivenheder i Tunesien er måske alligevel noget andet.

Her har der nemlig været flere faktorer i spil. Ikke kun sociale netværk som Twitter og Facebook, men også blogs og mail, samt, selvfølgelig Wikileaks. Læs mere i denne analyse fra Forbes eller i dette indslag fra Al-Jazeera om sociale medier og folkelig opstand.

10 år og subjektiv. Wikipedia rundede forleden de første 10 år, og man har meget at være stolt af. Et globalt brand, en superpopulær hjemmeside samt ikke mindst et yderst levende community. Men ligesom Wikipedia er en levende størrelse, således også diskussion om tjenestens legitimitet som kilde.

PCMags redaktør Lance Ulanoff pointerer, at det ikke kun er de lejlighedsvise, faktuelle fejl, som kan give anledning til bekymring. Der er også tale om subjektive indlæg, for eksempel når man sammenligner Wikipedia-siderne for hhv. Microsoft og Apple. Gæt selv hvem der bliver fremstillet mest positivt?

Ny energi i Afghanistan. Solenergi er en værdsat ressource, men som ofte lider under ikke at kunne stå alene som kilde, dertil er output for lille. Men ikke for det amerikanske militær. En bataljon fra 5th Marine Regiment har gennemført ugelange patruljer i Afghanistan, hvor man har forladt sig på energien fra bærbare solpaneler.

Det har været nok til at forsyne telte, computere og andre kommunikationsapparater med elektricitet. Fordelen er først og fremmest, at man kan være længere afsted på patrulje uden at skulle tilbage til basen.

Fly anno 2025. Til sidst lidt fra fremtidens verden. NASA har hyret tre flyproducenter, Lockheed Martin, Northrop Grumman og Boeing, til at udvikle et specifikt design for fremtidens passagerfly, nærmere bestemt i 2025, hvilket ikke er forfærdeligt langt væk i flyteknologiens verden. Faktisk arbejder europæiske Airbus allerede på en model til 2050.

NASA’s krav er blandt andet, at flyene stort skal kunne det samme i dag, men med mest mulig reduktion i udledning, støj og energiforbrug. Nu har de tre producenter frigivet de første skitser, som viser vidt forskellige modeller, hvor både Star Wars og Storm P. synes at have inspireret. Klik her for at se de tre modeller og for et godt eksempel på forskningssamarbejde mellem offentlige og private virksomheder.

One response to “NetNews: Twitter i Tunesien, Microsofts ydmyghed og soldaternes solenergi

  1. Det er bedre du — ligesom os — fortsætter med at være skeptisk til “Twitter i Tunesien” – hvor mange er det lige som er koblet op?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *