Digital markedsføring mangler strategi og kreativitet


Min analyse i dagens Berlingske Nyhedsmagasin kigger nærmere på tingenes tilstand inden for markedsføring online.

Her er et spin-off, som kan læses uafhænigt af analysen, men du bliver klogere ved at læse begge dele …

Det digitale eventyr har endnu ikke har levet op til annoncørernes forventninger. Der er masser af muligheder online, og det er en af udfordringerne; det er en rodebutik.

Annoncørerne ved simpelt hen ikke, hvad de skal satse på, og på den måde bliver meget af indsatsen ad hoc og præget af, hvad der er hot lige nu og her.

Derfor satser mange på apps og sociale medier i denne tid, fordi disse fænomener er i vælten. Men ingen kender effekten af sådanne tiltag, dertil er markedet alt for umodent, og det samme er annoncørerne. Det er de færreste, som har en egentlig strategi, man vil bare gerne lave noget online.

Jeg tror, markedsføringsverdenen stadig mangler at vænne sig til online-universet, hvor meget er anderledes end i den gamle offline-verden.

Her har man styr på det meste takket være årelang praksis, der har sørget for at priser, annonceformater med mere håndteres på velkendt facon. Det hele er lagt på skinner.

Så kommer online og vender op og ned på det hele. Her er der brug for andre, mere teknisk funderede kompetencer i et marked, der bliver ved med at ændre sig, og det har marketingchefer og bureauer svært ved at greje.

Simpelt hen fordi teknologi ikke er en naturlig del af marketingchefens eller reklamebureauets DNA.

Kreativitet, den mest lovpriste enkeltkompetence i markedsføringsverdenen, er også påkrævet online, men i en helt anden form.

Nu gælder det ikke længere om at skabe den mest underholdende reklame, men om at finde den rette blanding af en lang række platforme.

Det er et møjsommeligt arbejde, hvor en stor del af tiden skal bruges på at analysere data og justere det digitale marketingmix. Ikke nær så sexet som at lave tv-reklamer.

Jeg husker en samtale med diverse reklamekapaciteter på sidste års reklamefestival i Cannes. Her boltrer man sig i et væld af specialkategorier, der alle byder på præmier for indsatsen.

Men der manglede noget, forekom det mig. Søgeannoncer, utvivlsomt den mest markante nyskabelse i markedsføringens verden i de sidste 10 år, var slet ikke at finde i Cannes.

Jeg spurgte de forsamlede eksperter, hvad det kunne skyldes, og svaret var: “Jamen, det er jo ikke kreativt.”

Hvad er din oplevelse? Klikker du på bannere, eller er du på anden måde til fals for markedsføringsbestræbelserne online? Hvad virker?

2 responses to “Digital markedsføring mangler strategi og kreativitet

 1. Digital markedsføring er langt mere effektiv end den gammeldags måde med print og tv. Det er muligt at lave laserskarpe kampagner der henvender sig til et helt specifikt publikum, det er muligt at måle effekten, og det er muligt konstant at rette reklamen til for at forbedre effekten baseret på de målinger man har foretaget.

  Intet af dette kan lade sig gøre med TV og printmedierne.

  Jeg kan lave en kampagne for et site der sælger sutsko, komme igang på en eftermiddag, måle effekten og se hvor mange sutsko jeg sælger i forhold til hvor mange penge jeg har brugt. Dagen efter kan jeg begynde at rette til, og efter et par dage kan jeg enten konstatere at kampagnen tjener penge fordi der bliver solgt sutsko nok til at dække reklameomkostningerne eller jeg kan konstatere at det ikke fungerede hvorefter jeg kan prøve noget andet. Altsammen for et par hundrede kroner plus to dages arbejdstid.

  Problemet er, som du antyder, at mange bureauer ikke forstår Internettet. Eller også vil de ikke forstå det fordi de hellere vil lave kreative tv reklamer end de vil sidde og nørde med tal.

  For dem der forstår Internettet, og ved hvad funnels, CPC, CPM, A/B split tests og så videre er er det en guldgrube.

  Mon ikke bureauerne stille og roligt finder ud af det? Om ikke andet så når kunderne finder ud af at de spilder deres penge og kunne have brugt dem mere effektivt på nettet.

 2. Hej Max og tak for en kompetent kommentar. To ting:
  Jeg er enig i, at det digitale reklameunivers har sine absolutte fordele, men de fleste annoncører kan/vil ikke nøjes med det. Det er oftest stadig nødvendigt at bruge traditionelle medier, specielt tv, for at komme ud til en bredere målgrupper, f.eks. med produktlanceringer. Dermed opstår der også nye udfordringer mht. effekt. Hvis man kører reklamer på tv og web simultant, hvad har så ført til hvad?

  Jeg tror, der kan gå lang tid, før kunderne/annoncørerne for alvor presser på for ændringer. Det synes, som alle parter er meget glade for de traditionelle metoder. For en marketingchef er der vel også mere prestige i at lave en flot tv-reklame? Som en mediebureaudirektør fortalte mig i lyset af, at tv-reklamer er vokset 37 procent i årets første måneder: Ingen er endnu blevet skudt for at have lavet en tv-reklame.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *