Flips flop og smartphonens ofre


Videokameraet Flip er det seneste offer på listen over gadgets, der har tabt kapløbet med smartphonen.

Flip var en stor succes for ganske få år siden, da Pure Digital lancerede et enkelt, brugervenligt og flot designet kamera.

Den nemme betjening og fikse features som automatisk upload til YouTube førte hurtigt til en anseelig markedsandel på det amerikanske marked. De traditionelle videokameraer fremstod som komplicerede, dyre og gammeldags.

Succesen førte til, at Cisco købte Pure Digital i marts 2009 for den anseelige sum af 590 millioner for dollar. Ciscos plan var at bruge Flip som en platform til at komme ind på privatmarkedet.

En stor del af Ciscos forretning er netværksløsninger, hvor man risikerer at ende som leverandør af hardware og netværk, mens softwarefirmaerne løber med kontrollen og pengene.

Flip skulle være var billetten til risikospredning og nye indtjeningskilder.

Men kun to år senere har Cisco meddelt, at man lukker Flip-forretningen, hvilket koster 550 job og et omsætningstab på 300 millioner dollar.

Hvad skete der for Flip og Cisco? Jeg kan få øje på to faktorer.

For det første har Cisco haft problemer med at vænne sig til privatmarkedet. Man havde godt nok en stor portion af Pure Digitals kompetencer, men de var åbenbart svært forenelige med erhvervsorienterede Cisco.

Wall Street Journal skriver, at Flip-lukningen er begyndelsen til enden for at Ciscos ambitioner om et “consumer brand.”

For det andet og mere afgørende har været konkurrencen fra smartphonen. En hel række gadgets må i disse år lade livet, fordi den digitale schweizerkniv nu kan det samme.

Måske ikke helt i samme kvalitet, men godt nok til at den oprindelige gadget må give op.

Her er de ofre, jeg har fundet frem til: Telefonsvarer, vækkeur, fastnettelefon, PDA, mp3-afspiller, digitalkamera, GPS-modtager, PC, håndholdt spilkonsol, fjernbetjening, lommelygte.

Det er ikke ude med alle de ovenstående endnu, for eksempel står PC’en og den håndholdte spilkonsol stadig stærkt i markedet, men tendensen er klar.

Smartphonen vil overtage stadig flere funktioner, og det vil gå ud over en række stand-alone produkter.

Hvad mener du? Har du droppet gadgets til fordel for smartphonen? Holder ovenstående liste?

PS: Vinderne er selvfølgelig smartphone-producenterne, der specielt softwareleverandørerne. Via styresystemet vil de komme til at sidde på det meste af flæsket, men hardwareproducenterne må klare sig i et marked med små marginaler.

9 responses to “Flips flop og smartphonens ofre

 1. Din liste dækker meget godt – jeg tror dog, der vil blive en opdeling, hvor smartphones overtager “dagligdagsudgaven” og efterlader et niche-marked til de mere specialicerede udgaver….f.eks. lommelygter, der virkelig kan lyse klart, præcist og længe. Det er nok en tendens, der er klarest i den analoge verden.

  Vi vil opleve, at den smartphone/gadget vi har i hånden bliver mere og mere uvigtig. Det, der betyder noget, er de tjenester den connecter os med. Vi ønsker selvfølgelig “åtråværdigt” design og funktion, men smartphone/gadget bliver i bund og grund vores brugerflade til diverse services på nettet.

 2. Hel Bolette og tak for kommentarer. Hardwaren bliver ganske rigtigt mindre vigtig, det er indholdet, software og tjenester, der vil gøre forskellen. Derfor ser det efter min mening også sort ud for et firma som Nokia, der nu skal koncentrere sig om at lave terminaler, men Microsoft løber med software-forretningen.

 3. hejsan

  jeg har skam droppet et par gadgets så som min mp3 afspiller og mus til min HTPC til fordel for en smartphone, men jeg har samtidig også anskaffet mig andre som fx. en kindle, der er et godt eksempel på, at smartphones ikke kan overtage alt, langtfra. problemet er (om ellers det er et problem), at en smartphone kan være (middel) god til rigtig mange ting, men ikke perfekt til ret meget udover dens kernefunktioner såsom opkald og sms. fx. er den lille (og i den sammenhæng dårlige skærm) ikke velegnet til at læse e-bøger på og touch overgår altså ikke fysiske knapper, når det kommer til at spille andet end småspil i bussen…

  jeg tror slet ikke på, at en smartphone (eller tablet for den sags skyld) kan overtage PCens rolle. den kan være udemærket til at checke mails etc. på, medens man er på farten, men ikke til egentlig arbejde. måske jeg er gammeldags, men jeg kan ikke forestille mig at skulle lave en rapport i excel, en vedledning i word eller en præsentation i power point på en smartphone/tablet, endsige kode sw på en sådan…

  \ulrik

 4. ps. og prøv at tage en tur i zoo, man kan jo næsten ikke komme til for folk med digitale spejlreflekskameraer efter de er kommet ned i pris… 🙂

 5. Hej Ulrik og tak for kommentarer. Smartphonen kan ikke udfylde alle funktioner optimalt, specielt hvor det fysiske format giver begrænsninger. Men mange vil måske nøjes med det næstbedste, fordi det er mere praktisk? Vi vil se smartphonen være den primære, men ikke optimale løsning på en række områder, hvor der samtidig vil være specialiserede specialløsninger. Og med special mener jeg også niche. Smartphonen vil tage broderparten af mange markeder.

  PC’en vil ikke uddø, men salgstallene er for nedadgående. Vi er mere på farten og bruger i stigende grad mobile enheder. Indholdet vil tilpasse sig denne udvikling – i det omfang, det lader sig gøre. Jeg er helt med på at inputmetoderne til eksempelvis iPad indtil videre er begrænsede.

  PS. Se denne oversigt over kameraer, der bliver brugt til upload på Flickr, iPhone fører sig frem.

  http://techcrunch.com/2011/04/17/iphone-4-camera/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *