Adam Smith ville vælge Android

En god ven bad mig forleden om hjælp med at få gang i sin nye Android-telefon fra Sony Ericsson. Det blev en blandet fornøjelse.

Android er verdens største styresystem inden for smartphones, en position man har nået på ganske få år. Den har man ikke mindst nået på grund af den åbne platform, der lader tredjeparter uhindret bidrage med deres egen software. Det har gjort det nemt at hoppe på Android-vognen.

Men åbenheden er også problemet. Den bemeldte Sony Ericsson-telefon var overlæsset med software, tjenester og applikationer fra hele tre steder:

Producenten af styresystemet, Google

Terminalproducenten, Sony Ericsson

Operatøren, 3.

Der var alskens ikoner med musiktjenester, billedprogrammer, apps-butikker, og lignende, hvilket fyldte de tre første skærmsider.

Brugeren skal altså bladre igennem de mange tilbud for at finde dem, der passer bedst, hvilket kan være både vanskeligt og tidskrævende.

Når så man endelig har fundet det rette program, er det både langsomt og brugeruvenligt. Jeg brugte 20 minutter alene på at importere indhold fra iTunes.

Jeg vil kalde det crapware, som man også kender det fra Windows/pc-miljøet. Hvor pc-producenten præ-installerer en række ekstra programmer på computeren. Både af egen produktion (som for eksempel billedtjenester fra HP) samt software fra andre udviklere (for eksempel sikkerhedssoftware fra McAfee).

Brugerne har så besværet med at skulle forholde sig til disse uønskede tilbud, der ofte kommer med 30 dages prøvetid. Promotion, ikke andet.

Crapware på pc’er har længe været et kritikpunkt, og nu er miseren altså ankommet til Android, hvor det måske endda er endnu mere udbredt.

I hvert fald er der i Windows-miljøet kun én part, der kan kaste mere software i maskinen, pc-producenten, mens det hos Android drejer sig om både terminalproducent og operatør.

Spørger man Microsoft, man vil man givetvis også mene, at Windows-verdenen er langt mere reguleret end hos Android.

Regulering er nøgleordet. Det er manglen herpå, som skaber det dynamiske, men også fragmenterede miljø marked i Android-miljøet.

Men der er også en anden model, med et mere kontrolleret og overskueligt marked. Hos Apple, selvfølgelig. Her bestemmer iPhone-producenten suverænt, hvad udbudet skal være.Til gengæld har brugeren begrænset valgfrihed, Apple alene er gatekeeper.

Dene diskussion er ikke ny, men tiltager i relevans, efterhånden som Android indtager smartphone-markedet. Og den føres på mange niveauer, fra specifikke funktionaliteter til politiske ideologier.

Det er nemlig slående, hvor meget Android-Apple-modsætningen ligner den højaktuelle diskussion om statens rolle og størrelse på begge sider af Atlanten.

Ønsker vi et frit marked, og hvad deraf følger, netop frihed, men også med et virvar af faldbydninger? Eller foretrækker vi et reguleret og lukket marked, hvor folket har afgivet en del af beslutningsmagten?

Adam Smith ville givetvis vælge Android, mens mine overbevisninger ikke rækker så vidt.  Apple fungerer bedre for mig. It works.

Den kvikke læser vil tænke, at løsningen kunne være en tredje model, i midten, som i  det politiske?

Alternativet kan derfor være Windows Phone 7, hvor Microsoft har gjort meget ud af at studere markedsmodellerne hos netop Apple og Google, før man sigtede efter midten.

Microsoft er netop i disse måneder i fuld gang med at lancere Nokia-telefoner med Windows Phone 7, og måske vil mellemmodellen gøre en forskel i markedet.

Indtil da vil jeg bruge min iPhone med god samvittighed.

One response to “Adam Smith ville vælge Android

  1. Lad mig anbefale mycogenmod til din vens android – selvom det selvfølgelig ikke var jeres formål at skulle geninstallere det hele ved indkøb 🙂 Hvis telefonen er supportet er det en løsning der er analog til den nu nyklassiske geninstallation af en windows maskine med en “ren” version af windows fremfor den præinstallerede crapware-inficerede maskine.

    Angående apple vs android: så er det vel den faustiske handel man indgår ved køb af en apple. Du får en præcist designet brugsoplevelse, og hvis den passer til dig er du sikkert godt tilpas. Men den er designet TIL dig, ikke af dig – og på den baggrund valgte jeg android 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *