Irans internet skal være halal

Denne og tre andre historier fra teknologiens univers kan du læse nedenfor.

I en video rettet til iranske folk fortæller den amerikanske præsident Barack Obama, at der har rejst sig et elektronisk tæppe rundt om Iran, hvor fri kommunikation bliver forhindret for at beskytte magthaverne.

Han taler om Irans planlagte halal-internet, som går i luften om et par måneder. Egentlig er det mere et intranet end et internet, hvor de iranske borgere får adgang til et begrænset, lokalt univers, og hvor det vil være vanskeligt at tilgå webadresser udenfor.

Projektet synes dog ikke helt gennemtænkt. Man kan bla. spørge, om det virkelig er muligt at lukke en så relativt veluddannet befolkning digitalt inde. Jeg er heller ikke sikker på, hvor attraktivt det nye net vil være; indholdet leveres nemlig af de iranske myndigheder.

Mange bække små

Crowdfunding er en af tidens trends. Hvor man via nettet formidler kontakter og kontanter mellem iværksættere og investorer. Den hidtil mest kendte er amerikanske Kickstarter, som kalder sig verdens største af slagsen, men i disse måneder strømmer konkurrenterne til med lignende modeller.

En af dem er Seedrs, der netop har vundet førstepladsen på London Web Summit. Hos Seedrs kan man investere helt ned til 10 britiske pund, og iværksættere kan modtage op til 100.000 pund i investeringer. Al administration, forsikringer etc. varetages af Seedrs, der tager 7,5 procent for besværet. Virksomheden er netop blevet godkendt af det britiske finanstilsyn.

Udviklere foretrækker Apple

IDC har undersøgt tingenes tilstand på apps-markedet ved at spørge producenterne, dvs. udviklerne af apps, hvilken platform de foretrækker. Apple er den mest attraktive samarbejdspartner, mens Android, trods fremragende salgstal, har problemer.

Det er den tiltagende fragmentering af Android, hvor et væld af versioner er i omløb, der bekymrer udviklerne, og som fører til et fald i interesse for platformen, siger undersøgelsen.

Dermed er vi tilbage ved den efterhånden klassiske dyst mellem de to systemer, den lukkede og kontrollerede Apple-model eller den anarkistiske og dynamiske Android-ditto. Apple synes at trække det længste strå, også når det gælder udviklere.

Sociale medier sætter spot på omstridt lov

En tragisk drabssag i Florida har skabt en proteststorm i sociale medier, hvor man vil have gerningsmanden dømt og en lov ændret. 26. februar blev 17-årige Trayvon Martin skudt af George Zimmerman, som frygtede at Martin ville begå indbrud, selv om teenageren blot kom gående hen ad gaden.

Zimmerman blev i første omgang ikke sigtet på grund af særlig lov, der tillader brug af skydevåben for at beskytte sig selv og sin ejendom. Loven er nu kommet i søgelyset, og på change.org har man samlet næsten 750.000 underskrifter for at få Zimmerman dømt og loven, der er fra 2005, afskaffet. Presset fra medierne, inklusive de sociale, har fået det amerikanske justitsministerium til at gå ind i sagen.

One response to “Irans internet skal være halal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *