Tænk over internettets mørke sider

Hvad er pointen med al den internetteknologi?”

Således lød det fra en yderst lærd herre, som jeg for nylig havde fornøjelsen at tilbringe noget tid sammen med. Han er bestemt ikke nogen teknologifornægter, men en tænksom forsker.

Han havde iagttaget mig svælgende i diverse digitale medier fra mail over Skype til Twitter og havde altså svært ved at se den dybere mening. Mit umiddelbare og lidet originale svar var, at digital teknologi giver helt nye muligheder for at kommunikere på kryds og tværs, uafhængigt af tid og sted.

Han insisterede: ”Ja, men gør det os klogere, friere eller bedre til at leve sammen?” Jeg kunne selvsagt godt finde eksempler på, at det var tilfældet, men ikke desto mindre ramte han en nerve.

Vi er blevet så begejstrede for, hvad teknologien i form af internet, mail, chat, fora, sociale medier, etc. er i stand til, at vi ikke (altid) har øje for, hvad den rivende udvikling har af konsekvenser. Eller med andre ord: Bare fordi teknologien gør det muligt, behøver det ikke nødvendigvis at være en god idé.

Min lærde ven er langt fra den eneste til at ytre sådanne bekymringer. Her er nogle eksempler.

For godt en måned siden udkom bogen ”Digital Vertigo” af Andrew Keen, der advarer mod de omsiggribende sociale medier, hvor vi offentliggør vores privatliv i hidtil uset grad og samtidig underlægger os gruppebevægelser frem for individuelle tanker og handlinger. Det er risikabelt, ikke kun for individet, men for samfundet som helhed.

Det er ikke første gang, Keen går i clinch med den teknologiske udvikling. I 2007 udgav han ”The Cult of the Amateur,” der går i rette med den vidt besungne wisdom of the crowds, altså massernes kollektive kraft til at samle viden. Det forfladiger medie- og verdensbilledet ved at skubbe de sande eksperter og professionelle gatekeepers i baggrunden, lyder kritikken.

Internettet forandrer også måden, vi tænker og ræsonnerer på, argumenterer forfatteren Nicholas Carr i den anmelderroste bog fra 2011, ”The Shallows.” Her fortæller han, med udgangspunkt i den historiske udvikling inden for såvel teknologi som sociologi, hvorledes nettet får os til at tænke i små bidder, fordi vi har vænnet os til hurtigt at komme videre til næste hjemmeside, opdatering, tweet, etc. Fordybelsen, der er grundlag for mange intellektuelle fremskridt, går tabt.

Tech-investoren Joe Kraus er inde på noget af det samme, når han påpeger vores evige jagt efter ny digital simulans via vores mange gadgets i stedet for at bruge tiden på at tænke, rigtigt, på den gode gammeldags facon. Vores hektiske digitale tilværelse fører godt nok mange kontakter med sig, men de er flygtige, og den sociale muskel til samvær IRL, In Real Life, svinder ind.

I ”You Are Not a Gadget” problematiserer tech-guruen Jason Lanier selve internettets struktur, som opstod år tilbage, konfigureret af ingeniører, der ikke kunne forudse, hvad cyberspace ville udvikle sig til. Strukturen er uforandret, selv om der er tydelige ulemper efter Laniers mening, for eksempel anonymitet. Mulighederne for at skade organisationer og mennesker er enorme, fordi internettets struktur mangler denne essentielle gennemsigtighed.

De ovenstående argumenter og analyser har selvsagt mødt modstand blandt mange digeratis, internetfolkets meningsdannere, der mestendels hylder tidens digitale jordskred.

Men kritikken af udviklingen er på sin plads, og frem for alt er det vigtigt at have diskussionen. At betragte udviklingen og dens implikationer fra distancen i stedet for kritikløst at jage den næste hype, og hvad den indebærer af kalorielet kommunikation.

Tænk. Også uden teknologi.

3 responses to “Tænk over internettets mørke sider

 1. Virkelig interessant indlæg. Det er gået umådelig stærkt de seneste år, og dette indlæg giver stof til eftertanke. På vores blog har vi også senest skrevet om, at hver anden dansker forventer at købe en ny mobil på 2012, det indlæg kan læses på http://www.blog.houseofapple.com. Det vidner også om at alle efterhånden er med på tech bølgen.

  Udviklingen går kun en vej, og det er frem, og det går rigtig stærkt. Endnu en gang fedt indlæg 🙂

 2. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site.
  I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 3. Hello admin, i must say you have hi quality articles here.
  Your page can go viral. You need initial traffic only.

  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *