Er laptops en truet art?

Det er en kendt sag, at den gode gamle pc går en hård tid i møde. Det er de fleste analysefirmaer enige om, inklusive IDC Danmark i sin seneste undersøgelse blandt it-chefer.

Faktisk var det en af hovedkonklusionerne i undersøgelsen (har desværre ikke noget link), som jeg kiggede nærmere på i forbindelse med en artikel i (tors)dagens udgave af Berlingske Business Magasin.

Ophavsmanden til denne udvikling er den mobile platform, det vil sige tablets og smartphones som i en række sammenhænge erstatter pc’en.

Man skulle tro, at det i første omgang gik ud over den stationære computer, da den bærbare af slagsen, laptoppen, byder på væsentlig mere mobilitet.

Men sådan kommer det ikke til at gå, mener Frank Gillett fra analysefirmaet Forrester. Han skrev det for et halvt år siden, og gentog det med eftertryk forleden.

Tablets er omdrejningspunktet for meget af udviklingen, mener Gillett. Derfor vil væksten i de flade, trykfølsomme anordninger også primært gå ud over den nærmeste konkurrent, laptops.

Det vil sige, at den bærbare computer, der for ganske få år siden var den hotteste gadget på markedet (hvem husker ikke netbook-hypen), nu er ved at blive klemt mellem en opkomling, tablets, og en ældre kollega, den stationære computer.

Sidstnævnte vil nemlig fortsætte med at eksistere, ja endda opleve lidt af en opblomstring, mener både Gillett og Christina Bonnington fra Wired.

Rationalet er, at folk stadig vil have brug for at sidde ned men en regulær, kraftfuld computer, iført en tilpas stor skærm. Platformen vil i den kommende tid endda blive udbygget med det sidste nye inden for interaktion som styring med øjenbevægelser.

Jeg er ikke så sikker. Der er ingen tvivl om, at vi stadig vil have brug for en større og bedre skærm, end hvad der tilbydes på den mobile platform. Jeg er langt mere produktiv med en stor skærm, end når jeg skal manøvrere rundt på 13 tommer eller mindre.

Men spørgsmålet er, om det kræver en selvstændig computer? Kan vi ikke blot forbinde tablet-enheden til skærm og tastatur, når vi er hjemme?

I sidste ende er det er spørgsmål og computerkraft og behov. Vil vi kunne nøjes med en tablets performance i alle sammenhænge, eller vil der være (mange) situationer, hvor vi ikke kan leve uden mere computerkraft, en hvad en tablet kan levere?

Jeg tror mest på det første. Det vil være begrænset, hvad menigmand har for brug for af computerkraft. En tablet vil – om ikke med den nuværende generation, men snart – være nok, ikke mindst takket være udviklingen inden for cloud computing.

Den stationære computer vil fortsætte som et værktøj til specielle formål: Krævende professionele applikationer, spil og lignende.

For to år siden sammenlignede Steve Jobs pc’en med en lastbil. Der vil være en del af dem, men de vil kun blive brugt af et begrænset antal.

Sådan ser det ud til at gå de stationære computere, hvorimod jeg er mere i tvivl om laptops. Men jeg tror ikke, det er enten eller. Laptoppen vil bestå, men vil blive suppleret af andre formfaktorer og vil derfor isoleret set miste betydning.

Et eksempel på nye formfaktorer er Microsofts Surface og Toshibas nye U920t, der kobmbinerer bærbar og tablet.

Hvad mener du? Er laptops truet? Har du brug for en stationær computer?

2 responses to “Er laptops en truet art?

 1. Det er nok ikke helt forkert at for den gennemsnitlige bruger, så vil en tablet i fremtiden kunne udfylde de fleste behov, når folk er på farten. Og jo mere “power” der kommer bag fremtidens tablets, jo flere funktioner vil den kunne udfylde for folk. Det værende sagt, så tror jeg nu stadig at der vil være et behov for den bærbare PC, specielt for professionelle personer som vil have behov for en reel computer for at udføre deres arbejde.

  Rent personligt vil jeg i hvert fald i arbejdshensyn nok fortsat foretrække en reel bærbar PC, frem for en tablet enhed. Den fleksibilitet jeg har med den bærbare PC kan endnu ikke dækkes ind af en tablet, og jeg ville ikke have meget lyst til at skulle forsøge at skulle foretage decideret arbejde fra en tablet. Den er fin nok til at læse tekst og kigge billeder på, og muligvis også surfe lidt på nettet med. Men mere seriøst arbejde ville ikke være noget jeg ville have lyst til at skulle lave på en tablet.

  Og mht. om jeg har behov for en stationær PC, så vil jeg mht. mit private forbrug sige “Ja”. Det er alt andet lige stadig billigere at få en ordentlig gaming PC med en ordentlig stor skærm, hvis man går efter en stationær PC frem for en bærbar. Ligeledes vil jeg også altid foretrække en stationær maskine til mere seriøst grafisk arbejde.

 2. Jeg har både en laptop og en stationær PC, den første med Windows 7, og den stat. med XP. Den trænger til at blive udskiftet, og jeg køber nu en ny med Windows 7 mens tid er, da jeg ikke har lyst til mere bøvl med endnu et nyt styresystem (jeg savner stadig XP).
  Mit behov udover en e-mail konto samt netbank og kontakt til “det offentlige”, er video, billedbehandling samt lidt kreativ udfoldelse med div. male- og tegneprogrammer. Min sociale kontakt er via Skype og Messenger. Jeg er ikke på Face-book – og kommer der heller ikke!
  Jeg har besluttet mig for en stationær Medion med top – specifikationer i omegnen af 6-8000 kr, og regner med at den kan holde min tid ud (jeg er 78).
  Legelysten fejler dog ikke noget, og jeg holder øje med udviklingen på Smartphone- og Tablet-fronten, så det kan godt være … Med venlig hilsen, Leif.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *