Kan Facebook knække reklamekoden?

I morgen er det et halvt år siden Facebooks stort anlagte IPO, børsnotering løb af stablen, men markedet ikke blevet ret meget klogere på virksomhedens og dermed aktiens muligheder.

Usikkerhed fører til salg, og derfor har aktiekursen været langt nede, på omkring halvdelen af den oprindelige pris på 38 dollar. På det seneste har aktien dog klaret sig væsentligt bedre og ligger i skrivende stund på 23,5.

Det ændrer ikke imidlertid ved det faktum, at Facebook har en grundlæggende udfordring med sin forretningsmodel: Alt for meget af omsætningen, 85 procent, kommer fra en enkelt indtægtskilde, annoncer.

En sådan model kan godt være succesrig. Google henter 96 procent af sin omsætning fra annoncer, men i søgemaskinens tilfælde er man i besiddelse af et helstøbt koncept, der udnytter et af internettets iboende principper, søgning, og som er populært, eller i hvert fald accepteret, hos brugerne.

Googles søgeannoncer har en god chance for at være relevante, fordi de er relateret til søgningen og dukker op som følge af en proaktiv handling.

Det er ikke tilfældet hos Facebook, hvor man fortsat arbejder på at knække reklamekoden. Udfordringen er at eksponere brugerne for annoncer på en måde, der er effektiv, men ikke forstyrrer brugeroplevelsen (for meget).

Facebook forsøger at gøre reklamerne relevante ved hjælp af brugerdata, der skal tegne et billede af brugerens behov og præferencer, hvorefter man kan servere en passende annonce.

Men denne anvendelse af brugerdata støder næsten rutinemæssigt på modstand, typisk fra myndigheder og interesseorganisationer inden for borger- og forbrugerbeskyttelse. Især EU har været på stikkerne.

Det ser dog ikke meget bedre ud i hjemlandet, hvor en domstol i San Francisco forventes at tvinge Facebook til at give brugere under 18 mulighed for at fravælge sponsoreret indhold, hvilket selvsagt vil gå ud over reklameindtægterne.

Nogle mener endda, at denne afgørelse kan underminere Facebooks strategi på mobilmarkedet, et vitalt område hvor man indtil videre har underpræsteret.

Facebook har to muligheder, som ikke udelukker hinanden.

Man kan udvikle forretningområder uden for reklamesfæren, altså en nye måder at monetize, tjene penge på, de mange brugere. Et andet socialt netværk, LinkedIn, har stor succes på erhvervsmarkedet, hvor man sælger rekrutteringsservices, der efterhånden rækker langt ud over simpel formidling til brugerbasen.

Man skal knække reklamekoden. Facebook behøver ikke nødvendigvis at opfinde den ultimative killer application, det kan også være en sum af intelligente, mindre tiltag. Et friskt rygte fortæller om en ordning, hvor Facebook vil hjælpe annoncører med at identificere og dermed kvantificere annoncer, der reelt fører til et salg.

Indtil videre må vi dog konstatere, at et halvt år efter Facebooks IPO er der tale om et usikkert papir. Facebook manger stadig at bevise, at en milliard brugere er en rigtig god forretning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *