Hvad er privatliv?

You have zero privacy anyway. Get over it.”

Jeg kom til at tænke på dette næsten 14 år gamle citat, da jeg i dag var moderator ved et indlæg på konferencen Internetdagen, arrangeret af DIFO, Dansk Internet Forum.

Indlægget blev leveret af Pernille Tranberg, som tog udgangspunkt i sin nye bog, Fake It, der handler om Big Data og vores identitet(er) online.

Hendes budskab er et wake up call til alle os, der flinkt suser rundt online mellem browsere, apps, Facebook, Twitter og deslige. Alt bliver registreret og det meste brugt.

Det betyder, at de fleste af os bliver eksponeret i cyberspace. Vores privatsfære krymper betragteligt. Dels pga af de informationer, vi vel vidende afleverer, fx i form af opdateringer til Facebook. Dels pga af de mange digitale fodspor, vi ubevidst efterlader i cyberspace, fx til cookies.

Når talen i denne tid falder på trusler mod privatsfæren i cyberspace, handler det mestendels om ganske åbenlyse fejltrin, der nemt kunne være undgået. For eksempel en uheldig opdatering på Facebook, som er faldet en arbejdsgiver for brystet.

Men vi er startet på en æra med Big Data, hvor vores digitale liv kan/vil blive kortlagt meget præcist. Vaner, præferencer, aversioner, ja systemerne er endda i stand til ganske kompetent at forudsige vores handlinger.

Her taler vi både virksomheder og myndigheder. Emnet på dagens konference handlede om, hvad virksomheder kan finde på, men der er måske endnu større mulighed for misbrug i offentligt regi, specielt i en tid med lovgivning velsignet i terrorbekæmpelsens navn.

Der er selvfølgelig, og rettelig, masser af diskussioner om privatlivsbeskyttelse i forbindelse med denne udvikling. Men vi kan ikke skrue tiden tilbage, og allerede nu er mange eksponeret i en grad, der sætter privatlivsbegrebet i et nyt lys.

En af tilhørerne på konferencen stillede det gode spørgsmål: Er privatliv måske kun en parentes i vores historie? I tidligere tiders stammesamfund var der jo heller ikke meget privatliv:

Så kom en periode med økonomisk vækst og nye samfundsstrukturer. Nu har en ny kraft taget over. Hvor personlige oplysninger er blevet en uundværlig valuta i internetøkonomien.

Tak for eksempel brevhemmeligheden. Den blev taget alvorligt i den analoge verden, men ikke nu hvor email på en række punkter er et mere åbent system end det gode gamle brev. Som fx når Google gennemsøger Gmails for at finde de rette annoncer.

Det ikke nødvendigvis et problem, at Google gør det, men det forudsætter, at vi accepterer denne virkelighed. Og dermed en ny opfattelse af privatlivet.

Hvad mener du? Hvordan ser dit privatliv ud online?

PS. Der er måder at begrænse overvågningen på, hvilket Pernille Tranberg kan fortælle meget mere om, og der vil komme stadigt flere værktøjer på markedet. Men dels er der allerede en masse informationer derude, og dels vil det være langt fra alle brugere, der har energien og kompetencerne til at foretage disse skridt. Efter min mening.

PSPS. Hvis du vil følge med i overvågningsindustrien, læs videre her.

 

One response to “Hvad er privatliv?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *