Windows 8 til julefrokost

Hvad er meningen med det nye Windows?”

Det er bestemt ikke ved hver familiesammenkomst talen falder på teknologi, men under dette års julefrokost udbad min bror sig en forklaring.

Han havde for nylig erhvervet sig en ny pc, som naturligvis var installeret med den nyeste version af Windows, 8, og han var ikke en tilfreds kunde.

Hans indvending er simpel, forventet og en stor udfordring for Microsofts nye styresystem. Ændringerne, specielt hvad angår brugerflade, i forhold til forgængerne er omfattende, grænsende til det prohibitive.

Et familiært forhold til brugerfladen er nemlig en højt værdsat kvalitet hos brugerne. Vi kender alle irritationen over at skulle forholde sig til nye, tilsyneladende meningsløse, ændringer, som kræver tilvænning og dermed tid, hvorfor man som producent skal være varsom med at rykke for meget rundt på brikkerne.

Det er ikke fordi, Microsoft ikke er klar over værdien af genkendelighed. Således har man bevidst brugt brugerflader fra det meget udbredte Outlook i nye produkter, for eksempel inden for UC (Unified Communications) for på den måde at lette introduktionen.

Men i tilfældet Windows 8 har man måttet tage nogle vanskelige beslutninger, der er gået ud over pc-brugerne. Udfordringen har været truslen fra nye platforme som smartphones og tablets, hvor Windows indtil videre har diminutive markedsandele.

Derfor er Windows 8, herunder brugerflade, som udgangspunkt indrettet til brug på de nye platforme med trykfølsomme skærme, men konsekvensen er, at det eksisterende marked, pc-platformen, og dets brugere må vænne sig til meget nyt, som ikke tilfører nogen værdi.

Microsoft har forsøgt at minimere generne ved blandt andet at tilbyde en alternativ brugerflade, der minder mere om det traditionelle Windows, men det har ikke været nok for mange brugere og anmeldere, hvorfra der også lyder kritik for den sparsomme brugervejledning.

Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget det kommer til at skade Microsoft. Selv om man bliver såret på pc-fronten, er der ingen konkurrenter, som for alvor truer. Hvad man kan risikere, og hvad tilsyneladende også er indtruffet, er, at pc-salget falder.

Det fører til utilfredshed hos hardware-producenterne, lige som Microsoft kan lide et imagetab, men kalkulen må være, at det er en acceptabel pris for mulighederne på de nye platforme.

Succeskriteriet for Windows 8 er derfor især at begå sig godt på udebanerne, mens man accepterer nogle hjemmebanenederlag.

Det er fortsat uafklaret, hvad Windows 8 vil gøre ved smartphone- og tabletmarkedet, indtil videre er det op ad bakke, men i mellemtiden må de traditionelle pc-brugere som min bror leve med et nyt og besværligt Windows.

2 responses to “Windows 8 til julefrokost

  1. Ta’ det som en kærkommen lejlighed til at afprøve alternativer til Windows, som f.x. Linux varianterne Ubuntu, Linux Mint og Fedora.

  2. Er der nogen, der kan forklare mig, hvad der gør W8 så vanvittigt anderledes at vænne sig til, ift. alle de andre brugerflader på tablets og mobilplatforme, som folk en bloc tilsyneladende ingen problemer har med at omstille sig til – ofte springende mellem 4-5 interfaces fagligt, mellem private og arbejdsrelaterede pc’er i forskellige formater (aka gadgets)…?????!!!!?????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *