Er der en fremtid for smartphones?

Smartphones er på alles læber og i flestes hænder disse dage. Det er ikke blot en gadget, men et uundværligt værktøj for stadig flere.

Hvordan kommer fremtidens smartphones til at se ud?

PCWorld har et godt bud på, hvad vi kan forvente i 2013, blandt andet trådløs opladning, større skærm samt quadcore-processorer.

Her er nogle af de andre nye funktioner, jeg kunne forestille eller ønske mig på den lidt længere bane:

Betalingsløsning. Smartphonen som kreditkort. Der har allerede materialiseret sig simple, lokale løsninger, men vi venter på det globale gennembrud.

Stemmestyring. Igen en løsning på vej, men som kan blive langt mere effektiv.

Nøglefunktion. Hvor telefonen erstatter den fysiske nøgle. Allerede i dag kan man bruge sin iPhone som hotelnøgle visse steder.

Sensorer. Dataindsamling er en af tidens hotte trends, og smartphonen vil også blive brugt til at registrere bevægelser, temperatur og lignende. For eksempel til at overvåge brugerens helbred.

Virkelighed. Endelig er der hele sammensmeltningen mellem fysisk og digital, augmented reality, hvor telefonen genkender fysiske objekter og tilfører et digitalt lag data. Det lyder futuristisk, men er allerede i fuld gang, for eksempel her.

Det var nogle af funktionerne. Så er der selvfølgelig selve formen og de mekaniske egenskaber, der ligeledes er under konstant forandring. I øjeblikket handler det om, at telefonen bliver tyndere, men med større skærm, samtidig med at vi har fået de første vandafvisende modeller.

Men vi vil se mere dramatiske ændringer i de kommende år. Der eksperimenteres med alskens typer som bøjelige, gennemsigtige og meget små telefoner.

Med små telefoner er udfordringen selvfølgelig den diminutive skærm, men her vil løsningen være en projektor, der viser et forstørret, trykfølsomt billede af skærmen på en hvilken som helst flad overflade.

Så er der lyden, en efter min mening undervurderet kvalitet. Det er faktisk tankevækkende, at med alt hvad en smartphone formår nu om dage, skal man stadig leve med gennemsnitlig lydkvalitet og lejlighedsvise udfald.

Det hænger selvfølgelig også sammen med antenneforhold, men jeg håber, der arbejdes på lydsiden. Hvor telefonen for eksempel er i stand til at frasortere alle andre lyde end stemmen, fuldstændigt.

Der er også nogle mere principielle spørgsmål om smartphonens fremtid. Her er to.

Vil smartphones fortsat være dyre? Stadig flere får smartphones, og priserne falder. I sin seneste regnskabsmeddelelse meddelte Samsung, verdens største producent, at man forventer øget priskonkurrence.

Kan producenterne fortsætte med at tilføre nye funktioner, der holder produktlivskurven og dermed priserne oppe, eller er smartphonen på vej til en tilværelse som et mere ordinært produkt til en langt lavere pris?

Har vi brug for smartphones? Måske risikerer smartphonen som objekt også at blive ordinært på en anden måde. Fordi andre gadgets overtager pladsen eller i hvert mænger sig.

Vi ser allerede i dag Googles briller med smartphonefunktioner, der kommer tøj med indbygget elektronik – teknologien kan placeres mange steder og ikke nødvendigvis i en rektangulær håndholdt anordning kaldet en smartphone.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *