Helten fra Silicon Valley

Tirsdag sendte den amerikanske pendant til DR, PBS, dokumentaren ”Silicon Valley,” og i et interview nogle dage forinden fortalte instruktøren Randall MacLowry om tilblivelsen og indholdet af udsendelsen.

Silicon Valley” handler om starten på eventyret, der gav Santa Clara Valley syd for San Francisco det legendariske navn.

Om 8 brilliante ingeniører, der i slutningen af 1950’erne tog vestpå for at arbejde for den berømte fysiker William Schockley. Han viste sig imidlertid at være lige så uberegnelig som genial, og ungersvendene besluttede sig for at starte deres eget firma, Fairchild Semiconductor.

Her blev grundstenen lagt til, hvad der skulle vise sig at være en af vor tids vigtigste innovationer, microprocessoren, computerchippen. Af to årsager.

For det første fordi man med en siliconchip og integrerede kredsløb pludselig kunne placere langt mere effektiv teknologi i, hvad man den gang kaldte datamaskiner, men bestemt også til militære formål i en koldkrigstid, som missilsystemer.

For det andet fordi denne innovation siden opfindelsen i 1959 har været i stand til konstant at forbedre sin egen performance dramatisk. Denne udvikling er kendt som Moores lov, opkaldt efter Gordon Moore, der i 1965 beskrev, hvorledes chippen er i stand til at fordoble sin performance hvert andet år.

Loven holder stadig, og det er denne eksplosive udvikling i performance, der ligger til grund for mange af de digitale apparater, vi beskæftiger os med i dag.

Det kan imidlertid hurtigt blive for nørdet, hvorfor dokumentaren også har en personlig historie, en helt. Han hedder Robert Noyce og har ikke samme ikonstatus som Steve Jobs eller Bill Gates.

Det hænger måske sammen med, at Robert Noyce døde i 1990, før teknologi for alvor blev folkeliggjort og dermed også producerede helte.

Men Robert Noyce var mere end nogen anden manden, der startede Silicon Valley og teknologirevolutionen. Fordi han som menneske magtede tre vidt forskellige erhvervsdiscipliner: Udvikling, salg og ledelse.

Han var en af hovedarkitekterne bag chipudviklingen nævnt ovenfor. En dedikeret videnskabsmand, der så mulighederne i de nye siliconchips.

Men gode ideer kræver salg, og her viste Robert Noyce også at have evner. Beskrivelserne af hans optrædender giver associationer til en Steve Jobs, der ligeledes var i stand at begejstre omgivelserne og indgyde tro på, at man med teknologi kunne ændre verden.

Det var disse evner, der løftede computerchippen fra en opfindelse til en revolution, fordi Royce kunne engagere omverdenen, fra kunder til investorer.

Endelig formåede Robert Noyce også at lede et firma tæt befolket med store hjerner. Både hos Fairchild og senere Intel, som han stiftede sammen med bla. Gordon Moore, hyldede Noyce en for den tid uhørt demokratisk ledelsesstil, for eksempel uden forkromede direktørkontorer, men hvor alle sad i samme lokale.

Samtidig var det meninger og fakta, ikke rang, der talte tungest, når beslutninger skulle træffes. Det er en kultur, der stadig tales om hos Intel i dag.

Robert Noyce blev kaldt ”borgmesteren for Silicon Valley,” og det var bestemt ikke forkert. Han var frontfiguren i en teknologisk udvikling, der senere skabte succeser som Microsoft og Apple og dermed vores alle sammens digitale hverdag.

 

2 responses to “Helten fra Silicon Valley

 1. Et andet bud på en helt er Frederick Terman, der sammen med William Shockley kaldes fædre af Silicon Valley.
  – Opfordrede Hewlett og Packet til at starte en virksomhed, som var hans studerende
  – Stanford havde hidtil ikke fået midler fra forsvaret, men 11 mikrobølgeforskere blev overflyttet fra Harvard til Stanford.
  – Koreakrigen skabte et hemmeligt forskningscenter på Stanford

  Se
  Secret History of Silicon Valley fra ComputerHistory på youtube 31:00

  Her beskrives overgangen fra 2. verdenskrig radarteknologi til computerteknologi.

  På den anden kyst blev Digital støttet af general Georges Doriot

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *