Windows 8 har opbakning

Det er en foranderlig og fragmenteret tid i PC-verdenen med stadig flere formfaktorer. Det skrev jeg om forleden i denne artikel i Berlingske Business.

En kort opsummering. Tablet-computeren har skabt uorden ved at markere indtoget af en række nye formformater, senest phablets, en kombination af smartphones og tablets.

Men også selve tablet-modellen tages op til revision med en stribe kombinationer mellem den traditionelle laptop og tablet-formatet.

I udarbejdelsen af artiklen talte jeg med leverandører, kunder samt analytikere, og to spørgsmål står som de centrale for mig.

For det første hvor meget tablet-formatet kommer til at fylde i fremtiden. For det andet hvor stor en rolle Wndows 8 kommer til at spille.

PC plus eller minus

Salget af tablet-computere fortsætter med at eksplodere, mens kurven for PC’er flader ud, ja endda falder hos nogle analytikere. Men det er tydeligt, at producenterne, selv de helt store som HP og Lenovo, fortsat er usikre på, hvor det ender.

På overfladen er de begejstrede for det nye format, som selvsagt indebærer nye muligheder i markedet, men der mærkes også et tydeligt ubehag ved det uforudsigelige over denne nye situation.

Nu havde man lige så godt styr på markedet med laptops, herunder nye formjusteringer som ultrabooks, samt de traditionelle desktops (stationære PC’er), der stadig sælger pænt. Altså en hastig, men ikke uoverskuelig udvkling.

Pludselig dukker der er et nyt format op, et nyt produkt i form af iPad, og vender tingene på hovedet. Tilmed med en model, PC-industrien har arbejdet med i årevis. Vi har haft funktionsdygtige tablet-computere siden starten på dette århundrede, men ingen skabte tilnærmelsesvis et gennembrud som iPads.

Det har skabt om ikke panik, så i hvert fald forvirring, og PC-industrien har reageret ved, langsomt, at sende deres egne tablet-computere på et marked, ingen kender udviklingen på.

Derfor har PC-industrien introduceret begrebet ”PC plus,” hvor den traditionelle PC stadig er omdrejningspunkt, men i løbet af arbejdsdagen suppleres af andre mobile enheder som smartphone og tablet.

Det lyder som ønsketænkning. På samme måde som Microsoft i sin tid introducerede ”software plus service” som modsætning til anerkendte begreb ”software as a service” aka cloud computing.

Her forsøgte Microsoft via terminologien at holde fast i sin kerneforretning, software installeret på den enkelte computer, hvorimod cloud computing var et supplement. I dag går udvklingen umiskendeligt i retning af cloud computing.

Loyalitet over for Windows 8

Netop Microsoft, eller rettere Windows, er en anden ubekendt i denne tablet-tid. Eftersom Microsoft, som sædvanlig fristes man til sige, kom sent ind i kampen, er markedet for styresystemer domineret af Apples iOS og Googles Android, hvor sidstnævnte for nylig har taget den globale førerposition.

Windows 8, Microsofts store tablet-satsning, fylder indtil videre forsvindende lidt på markedet, men det skal bestemt ikke afskrives. Det var slående, hvordan de store PC-producenter i mine samtaler med dem erklærede deres ubetingede loyalitet til Windows 8, når der skal leveres tablet-computere til virksomheder.

Android og iOS gav problemer med support, produktivitet og mest af alt sikkerhed, lød argumenterne. Microsoft har trænet tropperne godt.

Der er fortsat stor usikkerhed om tablet-formatets fremtid, men ingen tvivl om at det er kommet for at blive. Det samme gælder for Windows 8, men er det nok at have samarbejdspartnernes loyalitet, hvad med markedet?

 

3 responses to “Windows 8 har opbakning

 1. Apple viser vejen, igen!

  Mac OS X er ikke længere et sryresystem, det er en shoppingportal.

  MS fulgte efter og solgte Windows 8 Pro her i Danmark til den uhørte lave pris af ca 450,- kr for en FPP på DVD, og 230,- kr som download, indtil 1. februar.

  Det bliver interessant at se, om MS virkelig vil hæve prisen til 1900,- kr og stadig tjene penge på Windows 8 fremover?

 2. Fatter ikke en dyt.

  Jeg foretrækker Windows 98 – har windows XP, hvor brugerfladen er omstillet, så den ligner W-98.

  Min sidste computer med Window 7 benyttes stort set ikke, men er omstillet til max. fordragelighed med Windows 98 – aka nu Windows XP.

  Hvis der er tåber, der synes det er morsomt at male på skærmen med fedtefingre, så OK – men ikke mig.

  De matematik-programmer, som jeg følger – følger også selv Windows, så alene af den grund følger jeg med – men havde helst været foruden.

  Min ny laptop kan kun fås med W-8, så det bliver den – udelukkende pga. af regnekraften. Helst havde jeg set den med W-98.

  Fremskridt – ja tak – men ikke blålys.

  PS. Hvad med en analyse af de sidste mange Windows-versioner ?

 3. Divergerende opfattelser

  I forlængelse af ovenstående kommentar læser jeg dd. i Jyllands Posten: “Windows 8 skræmmer brugerne” ( http://epn.dk/teknologi2/computer/article5206208.ece ), som er en afskrift fra “Computer World”.

  For min skyld kan MS lave alle de Windows varianter, de har lyst til – blot de laver en compatibility modus, der svarer til Windows 98 eller XP-tilbagestillet.

  Det er ok., at MS vil styrke omsætningen – men kan de ikke bare forbedre eksisterende versioner (= gøre dem mere effektive) i stedet for at vansire dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *