Watson mod kræft og politikerløgne

Det er verdens mest kendte supercomputer siden ”Deep Blue,” skakmaskinen der i 1997 formåede at vinde over verdensmesteren Garry Kasparov.

Watson hedder vidunderet, der gjorde sin entré for to år siden ved ligedeles at vinde en konkurrence, verdensmesterskabet i ”Jeopardy.”  Det var imidlertid en langt større bedrift af IBM, der har begået begge computere.

Hvor Deep Blue var i stand til at håndtere store mængder forholdsvis organiserede informationer i form af skaktræk, kan Watson behandle langt større mængder vel at mærke ustrukturerede data som tekst og er samtidig i stand til at forstå ord i sammenhæng, derfor sejren i Jeopardy.

Holder styr på medicinske data

Nu vil IBM bruge Watsons kræfter på en mere gavnlig måde, til at behandle kræft, i første omgang lunge-slagsen. Man har indledet et arbejde med amerikanske Memorial Sloan Kettering Cancer Center, hvor Watson skal assistere læger og sygeplejesker med diagnoser og behandlingsforslag.

Watsons opgave er holde styr på de store mængder medicinske data om lungekræft og applikere dem til konkrete tilfælde. I stedet for at lægen skal forsøge at finde frem til lignende tilfælde og dermed gode råd, kan Watson levere det hele på få sekunder.

Det er altså ikke nogen mirakelkur, Watson står for, men en ny tilgang til medicinske data som resulterer i en en konkret hjælp til lægerne i en specifik behandling. Er forsøget en succes, vil Watsons evner kunne applikeres til en række andre lægefaglige felter, hvor udredning af data er en vital faktor.

Smiley’er til politikere, live

Et helt andet område, hvor Watson kunne finde anvendelse, er som politisk løgnedetektor. Washington Post præsenterede for nogle uger siden sin sine nye app, ”TruthTeller.” Her bliver en politikertale checket for faktuelle fejl, mens talen er i gang.

Det sker ved, at softwaren genkender ord i talen, som derefter bliver krydsrefereret med diverse databaser og avisens kilder, hvorefter der dukker et ”true” eller ”false” op ved siden af videoen.

Indtil videre setup’et rimelig primitivt, både med hensyn til software og de datakilder, man bruger, men ideen har vinger. Tilsæt Watson og pludselig har man en politisk løgnedetektor i realtid.

Watson vil trække på en hel verden af informationer, samtidig med at computeren kan udrede ord i kontekst, altså aflæse en påstand og verificere den med det samme. Teknisk set er vi således ikke særlig langt fra en fremtid, hvor der løbende vises fakta-smiley’er, søde som sure, når en politiker taler. Live.

En sådan virkelighed giver nye udfordringer, som spørgsmålet om det overhovedet er formålstjenligt, og om man kan blive enige om fakta i det politiske univers.

Ikke desto mindre viser begge eksempler, hvor hurtigt vi i disse år bevæger os med hensyn til Big Data, hvor store mængder ustrukturerede data, som tekst, fluks kan anvendes til computeranalyser, der giver svar på et langt mere komplekst niveau, end vi i dag er vant til fra for eksempel søgemaskiner.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *