Læren fra 2016: Tænk igen

I 2016 handlede det om hastighed. Teknologien udvikler sig hurtigere, end vi kan overskue. Det har været en gennemgående tanke i mange af årets blogindlæg fra dette tastatur.

Sociale medier har en bagside

Et af mine oftest brugte eksempler er sociale medier. De har flyttet magtens tyngdepunkt i mange demokratier ved at skabe ekkokamre, hvor borgerne udelukkende bliver bekræftet i deres egne holdninger.

Det post-faktuelle samfund, fake news og andre dårligdomme skyldes, at milliarder af mennesker er strømmet til nogle hjemmesider opfundet af college-studerende for 13 år siden.

Friedmans 3 gange M

Men mine eksempler fortæller ikke hele historien. Der skal en langt bedre skribent til, som Thomas Friedman, forfatteren til blandt andet ”The World is Flat.”

Denne gang er han ude med bogen ”Thank You for Being Late,” hvor han kaster et nyt blik på de tech-tendenser, han skriver om i sine klummer i New York Times.

Friedmans centrale tese er, at ”technological change is advancing beyond our ability to adapt.”

Han taler ikke om hastighed, men acceleratorer, tre gange M:

– Moore’s Law: Fordoblingen af computerkraft hvert andet år siden midten af 1960’erne.

– Market: Globalisering.

– Mother Nature: Klimaforandringer og tab af biodiversitet.

Tænk anderledes, vær langsom

På alle tre områder presser udviklingen sig på med stadig mere kraft, og vores liv bliver påvirket i fem dimensioner: Geopolitik – Politik – Arbejde – Lokalsamfund – Etik.

Vi er udfordret, fordi både spilleplade og -regler konstant ændrer sig. En række magtbalancer og -strukturer er under pres, og vi har ikke rigtig noget alternativ på plads. Det skaber angst og usikkerhed, som resulterer i Trump og Brexit.

Friedman leverer en glimrende analyse af disse problemstillinger og gør samtidig et bravt forsøg på løsninger. De er mere optimistiske end realistiske – fra sukkerforbud til obligatorisk voksenuddannelse – men det er på en måde også ideen: at tænke anderledes. Deraf også bogens titel i en accelererende tid: ”Thank You for Being Late.”

Vi vælger

Han har ret. Nøglen til menneskets overlevelse er ikke acceleration, men tilpasning.

Teknologien har flyttet mange ting meget hurtigt i de senere år, men vi kan ikke lade det løbe løbsk. Vi må tænke, lære af fejl, tilpasse os og dermed overleve.

Teknologien er her både årsag og løsning. Vi vælger, hvad vi stille op med den. Lige nu har mennesker med teknologi bragt kloden ind i en ny tidsalder, Anthropocene. Den afløser den holocæne, som dækker de foregående 12.000 år, siden den sidste istid.

I den nye tidsalder bliver kloden defineret af mennesket og dets opfindelser. Derfor: Lad ikke teknologien gøre alt arbejdet i 2017. Tænk selv. Og tænk igen.

 

One response to “Læren fra 2016: Tænk igen

  1. Hvor giver jeg dig ret i at vi skal tænke selv og ikke lade teknologien gøre alt for os. Teknologi er en fantastisk ting og det er fantastisk hvordan, det hele tiden udvikler sig. Men nogen gange er det godt med en lille pause!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *