Game of TV: Derfor tager Netflix tronen

HBO’s nye sæson 7 af ”Game of Thrones” har skabt masser af opmærksomhed og er endnu et vidnesbyrd om streaming-tjenesternes sejrsmarch i disse år.

Cord-cutting, hvor de traditionelle kabel- og satellitløsninger afløses af det allestedsnærværende internet, er også på mode i Danmark, hvor en halv million danskere allerede har droppet deres TV-abonnement.

Det vrimler med streaming-løsninger fra en efterhånden særdeles blandet flok af udbydere, men der er ingen tvivl om førerpositionen; den tilhører Netflix.

24 timer efter HBO gik i luften med GOT 7, kom Netflix med sit regnskab for Q2 og overgik endnu en gang analytikernes forventninger. Flere end fire millionerne nye brugere uden for USA og en stigning i omsætningen på over 32 procent.

Netflix er til nettet

Men det er ikke kun tallene, der gør Netflix til førerhunden i flokken. I modsætning til de fleste andre på markedet har streaming-tjenesten en klar strategi baseret på grundvilkåret, internettet.

Dermed adskiller Netflix sig fra eksempelvis HBO eller Viaplay, der stammer fra tilstødende brancher, hvor man mere af nød end lyst er gået streaming-vejen. HBO er ejet af indholdsgiganten Time Warner, og Viaplay styres af MTG, der har sine rødder i traditionel TV-distribution.

Netflix har derimod altid haft sine øjne på internettet. Selv da firmaet startede med at udleje DVD-skiver 1990’erne, vidste grundlæggeren Reed Hastings, at nettet var fremtiden. Netflix satte også kursen i starten af 00’erne, da man bevidst fravalgte at sælge en boks med løsningen, men udelukkende satsede på bestående platforme. Det var det rigtige valg, spørg blot YouSee.

Big Data i verdensklasse

Strategien er også klar, når man sammenligner Netflix’ brugerflade med konkurrenterne. Netflix vil være de levende billeders Google og bruger enorme ressourcer på at udvikle algoritmer, der finder det helt rigtige indhold til netop din smag. Strategien hedder ”conglomerated niche,” hvor Netflix opererer med et væld af indholdspakker og målgrupper på tværs af lande.

Det betyder, at du sjældent får lov til at se alle de film, Netflix reelt har at tilbyde. Brugerne får i stigende grad kun præsenteret det indhold, der passer til netop deres smag. Det gør Netflix til en af verdens bedste til at håndtere og ikke mindst analysere Big Data.

Og så er der selve produktet, hvor Netflix tidligere måtte købe det hele i Hollywood. Men i 2013 begyndte man at producere eget indhold, og fire år senere er Netflix nomineret til ikke mindre end 91 Emmy’er.

Amazon er udfordringen

Endelig har Netflix også øje for, hvad der kommer til at ske i de kommende år – et benhårdt udskilningsløb. Først skal vi skal lidt videre med transitionen fra traditionel TV til streaming, og så skal vinderne i den nye arena findes: Hvilke 2-3 streaming-tjenester vil dominere markedet om fem år?

Netflix satser på at blive en af de overlevende, og et andet kvalificeret bud er Amazon. De er endnu ikke specielt store på det danske marked, men Jeff Bezos’ imperium har både ambitioner og ikke mindst kapital. Amazon er bygget til den netop denne type økonomisk stoledans og vil være svær at komme udenom.

Og hvad med os seere? Vi kan se frem til en tilværelse, hvor langt de fleste levende billeder vil kunne hentes via nettet. TV har stadig et trumfkort tilbage, live-indhold i form af nyheder og sport, men hvor længe mon det holder?

4 responses to “Game of TV: Derfor tager Netflix tronen

 1. Jeg forventer at an i fremtiden vil kunne strime både nyheder og underholdning, nyheder og sport så det er passe at betale licens. Her får man det man betaler for.
  Hilsen Børge Hansen

 2. Jeg er selv kabel cutter….

  Vi startede med den store pakke hos youSee. Ingen så alle de kanaler og ingen havde tid til at se så meget TV, så den blev skruet ned til mellempakken.
  Efter noget tid, fandt jeg ud af at der faktisk kun blev set dansk TV. DR og TV2, så igen nedgradering. Denne gang til den mindste pakke+lidt ekstra kanaler fra “frit valg” hylden.
  Efter årsskiftet fjerner youSee frit valg pakkerne og i forvirringen tror jeg det er abonnements ændring (de hævede priserne). Finder så ud af at jeg betaler for pakkerne, men de er fjernet, så beder youSee om en kreditnota, da det er dem og ikke mig selv der har fjernet kanalerne, selvom jeg betaler for dem.
  De ville kun give kr. 500,- så det blev dødstødet for youSee hos mig.
  Har nu købt en Apple TV 4 boks og streamer nu DR og TV2 (TV2 Play til kr. 99,- pr. måned), samt nogle af de andre gratis programmer/udsendelser, som kan ses på en Apple TV 4 boks, f.eks. ViaFree (TV3).

  Så alt i alt en stor månedlig besvarelse på TV budgettet og vi lider ingen afsavn….

  Apple TV 4 boksen kan selvfølgelig også streame Netflix, HBO osv. men det gør vi pt. ikke brug af….

  De store selskaber som youSee og SE/Stofa (især med købet af BoxerTV) går en hård tid i møde. Skynd dig at sælge eventuelle aktier, hvis du har nogen…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *