Blockchain og bitcoin har en ubekvem hemmelighed: Miljøet

Om tre år vil den globale produktion af bitcoin kræve energi svarende til Danmarks årlige energiforbrug.

Bitcoin og det bagvedliggende system, blockchain, er hypede teknologier i disse tider. Og med rette; blockchain kan blive det største i finansverdenen siden opfindelsen af debet og kredit, som The Economist udtrykte det.

Men den ubehagelige hemmelighed er, at teknologien ikke er bæredygtig i den fysiske verden. Den forudsætter brugen af et konstant ekspanderende netværk af computere, og de bruger energi, masser af energi.

En enkelt bitcoin-transaktion bruger lige så meget energi som flere tusinde af slagsen med kreditkort.

Eller udtrykt på en anden måde: Produktionen af en enkelt bitcoin bruger elektricitet svarende til det daglige forbrug hos 1,57 amerikanske husholdninger.

Digitalt kræver strøm

Forvirret? Det er de fleste, når de hører tallene første gang. Vi tænker ikke over, hvad vores digitale liv har af miljømæssige konsekvenser; det er jo bare en computer og en smartphone. Men i realiteten sluger vores mange digitale værktøjer – og den bagvedliggende infrastruktur – stadig mere strøm.

Blockchain og bitcoin er oplagte eksempler på den udvikling, mener Michel Berne, økonomiprofessor hos Télécom École de Management i Paris.

Et konstant ekspanderende og energislugende netværk

Blockchain er en fortløbende digital ”ledger,” regnskabsbog, hvor hver ny postering er verificeret og uigenkaldelig. Metoden åbner for en helt ny form for aftalegrundlag, hvor der ikke længere er behov for mellemmænd som advokater og banker.

Bitcoin er en digital valuta, der er bygget på og afhængig af blockchain-teknologien. Transaktioner og posteringer verificeres gennem blockchain, hvorfor der ikke er behov for nogen kontrolinstans som en centralbank.

Det er det smarte ved blockchain; ingen central kontrol og ingen mellemmænd. I stedet er blockchain baseret på spredning. Det vil sige et konstant voksende netværk af frivillige computere, teknisk set en distribueret database, der leverer computerkraft til kalkulationer og verificeringer.

Digitalisering sluger lige så meget energi som flyindustrien

Men som med al økonomisk udvikling, bør vi tænke i plusser og minusser. Digital teknologi er energisluger af rang, og vi bliver ikke mindre digitale i fremtiden. Allerede i dag sluger det digitale 15 procent af Frankrigs elektricitet, og på globalt plan forbruger digital teknologi nogenlunde det samme som hele flyindustrien.

Løsningen er ikke at undsige blockchain eller andre gode påfund. Men når vi tænker digital innovation, er vi nødt til også at tænke i råvaren, energi, og hvordan vi optimerer denne vitale del af værdikæden. Det arbejder man med hos blandt andet EWF, Energy Web Foundation, hvor globale energivirksomheder forsker i blockchain og energioptimering.

Blockchain uden penge

Endelig er der også spørgsmålet om plusserne ved blockchain og deslige. Det er et unik koncept med stort potentiale, javel, men er der penge i det? Er der en business case for en virksomhed, der bruger blockchain? Ikke rigtig. Dertil er teknologien endnu for umoden, mens den sluger stadig mere energi.

5 responses to “Blockchain og bitcoin har en ubekvem hemmelighed: Miljøet

 1. Jeg er enig i at skabelsen af virtual valuta gennem blockchains er energikrævende. Men at sammenligne det med en kreditkort transaktion er det rene vrøvl. De efterfølgende transaktioner med virtual valuta kræver lige så lidt – eller mindre – strøm end kreditkort. Så skulle det nærmere sammenlignes med skabelsen af et komplet kreditkort system, inkl bygningen som det bor i, servere, hundredtusinder af plastikkort, millioner af breve på papir (der går mange breve på eet enkelt kreditkort, med både forsendelse, pin kode, årsopgørelse, osv). Plus de oceaner af ansatte der driver de traditionelle kreditkort løsninger -titusinder af ansatte skal der til at drive VISA, MasterCard og dankortet. Det miljømæssige fodaftryk på de traditionelle systemer synes at være forbigået skribenten helt og aldeles.

 2. Cryptocurrency har klart et kæmpe potentiale, og jo da om der er mange gode “business cases” forbundet med bl.a. bitcoin. Hold da lige øje med alle de ICO’s der dukker op konstant. Dog har jeg min tvivl ang. bitcoin, men Ethereum, oh yes!

 3. Der findes mere end en slags blockchain.

  Bitcoin er rigtig nok baseret på proof-of-work, der kræver en masse energi for at nå til enighed om hvordan næste block ser ud (vha. mining).

  Ethereum er pt. også proof-of-work, men arbejder hen imod at være proof-of-stake. PoS kræver ikke at man “miner”, men derimod at deltagerene i netværket opfører sig korrekt ved at de har risikeret (staket) noget af værdi, eks. Ethers.

  Cosmos (baseret på Tendermint) er for mig at se seneste skud på stammen og er baseret rent på proof-of-stake. Der er pt. test netværk oppe og køre, men live nettet forventes først oppe Q4. Der dannes en ny block ca. hvert sekund og systemet kan skalere til tusinder af transaktioner pr. sekund.

  I min optik langt mere anvendeligt end hhv. Bitcoin og Ethereum idag, og uden den dårlige samvittighed over strømforbruget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *