10.000 for en iPhone er fair

Apples seneste annoncering afstedkom som vanligt en masse kommentarer, ikke mindst hvad angår prisen for det nye flagskib, iPhone X. Over 10.000 kroner for versionen med 256GB lagerplads.

Men er det dyrt? Ikke nutildags.

Derfor er det billigt

For det første er teknologi billig, ganske faktuelt. Ingen anden industri i verdenshistorien har formået at mangedoble produkternes formåen med kun beskedne eller ingen prisstigninger. Hvad koster en laptop eller en fladskærm i dag i forhold til kvalitet/pris for to eller fem år siden? Sådan foregår det ikke med de andre produktgrupper i vores liv, fra møbler til mad.

For det andet er iPhone – og andre smartphones – indtil videre juvelen i den teknologiske udvikling. Tech-virksomheder fra Intel til Apple har kastet enorme ressourcer efter det apparat, vi i dag kender som smartphone. Et apparat på godt 100 gram med tusinder af gange mere computerkraft end samtlige datamaskiner, der sendte den første mand til Månen.

For det tredje er iPhone – og andre smartphones – derfor også meget mere end en telefon. Det er en computer i sin egen ret med langt flere tekniske kvaliteter på betydeligt mindre plads end en laptop. Det er også en central del af mange menneskers liv. Hvad ville vi nødigst undvære i løbet af en dag? Nøgler, pung eller smartphone?

For det fjerde Apples iPhone bedre end konkurrenterne. Jeg mener ikke på de tekniske eller designmæssige præmisser (om end argumenterne er gode), men noget mere personligt. Smartphonen er som nævnt dybt integreret i vores liv, og som sådan interesserer jeg mig også for konsekvenserne.

Der er reelt kun én konkurrent til Apples system, og det er Googles Android. Googles forretningsmodel er anderledes end Apples. Google tjener sine penge på reklamer og data, hvor telefonerne skal være billige. Apple tjener pengene på flere måder, blandt andet ved at sælge dyre telefoner. Derfor er Apple betydeligt bedre til at beskytte dine data og dermed dit privatliv end Google.

Vi mangler konkurrence, hvor det gælder

Det var fire grunde til, at iPhone X er over 10.000 kroner værd, men dermed er langt fra alt godt i smartphone-land. Problemet er imidlertid ikke prisen på hardwaren, men manglen på konkurrence hvor det virkelig gælder: Styresystemer, økosystemer. Her har vi som sagt kun to at vælge imellem

Android sidder i dag på over 80 procent af det globale marked, mens Apples iOS tegner sig for 18 procent. Det er en af bivirkningerne ved den aktuelle teknologiske udvikling: volumen vinder. Markedet udvikler sig uvægerligt mod en mono- eller duopollignende tilstand, fordi sådan fungerer systemerne bedst, med flest mulige ombord. Det er af samme grund, vi har ét dominerende socialt netværk i Danmark, Facebook, med et par mindre konkurrenter tilbage i nicherne

Det var ikke sundt, da Windows sad på over 90 procent af verdens styresystemer til PC’en, og det er direkte skadeligt, når det gælder smartphonen, der kender os meget bedre, end Bill Gates nogensinde kom i nærheden af.

Google er i dag i en situation, hvor man slet ikke tænker over konkurrenter længere. Det er under gigantens værdighed, fortæller Franklin Foer, der netop har begået den udmærkede bog World Without Mind. The Existential Threat of Big Tech.”

Derfor kunne jeg godt tænke mig noget mere konkurrence på smartphone-markedet. Ikke for at spare penge, men fordi et marked uden konkurrence ender galt, specielt når det gælder det mest personlige produkt nogensinde.

12 responses to “10.000 for en iPhone er fair

 1. Du kan da ikke bruge generelle, teknologiske landvindinder til at retfærdiggøre prisen på en specifikt produkt. Det er jo komplet ulogisk og manipulerende. De landvindinger får man jo med enhver telefon og faktisk i mindre grad hos Apple. Virkeligheden er jo, at Apple har verdens højeste profitmargin på deres produkter. Man betaler med andre ord mere for Apple mærket end for andre telefonmærker. Det er ikke for sjov at Apple er verdens mest værdifulde brand for syvende år i træk og sidder på ca. 200 mia dollars i kontanter. Men det skyldes altså ikke Apples teknologiske landvindinger. Teknisk og innovationsmæssigt er Apple forlængst sakket bagud, hvorfor man i USA taler om Apple som en commodity-virksomhed, mere end en tech virksomhed. iPhone X benytter eksempelvis en Samsung OLED skærm. Dette valg er med garati i lystbetinget hos Apple og det fylder meget i medierne. Apple har simpelthen ikke selv været i stand til at udvikle et display på Samsung’s niveau. Ekstra bittert for Apple, når nu netop skærmen er det mest højtbesungne blandt iPhone X’s anmeldere, mens ansigtsgenkendelsen, som eneste anvendelige aktivering, bliver udfordret hårdt. Konkurrerende virksomheder har jo forsøgt sig med biometriske løsninger tidligere, men forladt det igen, i det mindste delvist, fordi det er for upålidelig, langsomt og dermed irriterende. I iPhone X kan du så bare ikke slå det fra! Det er alene i en ren personlig, subjektiv betragtning at iPhone X er 10.000 kr værd. For nogen er det jo liv og død at have den nyeste iPhone, uanset hvor ringe den er. Men tilbage står faktuelt, at Apple til trods for, at de ikke sælger og producerer i samme antal som Huawei, Samsung eller adskillige andre, har en meget højere profítmargin per telefon. Dermed er det også uden for diskussion, at du får meget mindre hardware, ydelse, teknologi osv. for pengene ved at vælge en Apple-telefon end hvilken som helst anden. Så nej, iPhone X er ret beset ikke 10.000 kr værd.

 2. Her er så forskellen mellem de mennesker der køber for hardware, teknologi og så videre, og dem der køber for software, integration samt privatlivsbeskyttelse.

  Jeg er 100% enig i Sten’s betragtning, for mig er det økosystemet, og sikringen af mine data der tæller.

  Jeg ville ALDRIG fortælle Google mere om mig end jeg allerede gør, bare ved at bruge deres søge maskine uden at være logget ind.

  Derudover mener jeg også at Apple har et rigtigt godt ry for ikke at release ny funktionalitet, som fx. ansigtsgenkendelse, uden det rent faktisk virker. Det ville ganske enkelt skade deres ry. Jeg tror ikke bare du kan bruge et foto til at låse telefonen op, som man kunne med visse andre unavngivne konkurrenter.

  Jeg kommer helt sikkert til at købe den nye X’er, jeg vil nemlig hellere betale penge for telefonen, end betale med mine data.

 3. Det er helt klart en meget meget stor fan af Appel, der har skrevet den her reklame og sikkert har fået penge for det.
  Men argumentationen er meget tynd, kan ikke se, at Appel er bedre til at beskytte data end alle andre, og kan ikke forstå, hvorfor nogen vil give 10.000 for noget man kan få for 1.500, men det er vel det der hedder snobvalue og det kan man ikke argumenterer imod, men de fleste gider ikke betale så meget for det, når de er blevet ældre. Sådan er der jo så meget *S*
  Jeg har selv en børne samsung smartphone der kører fint, den kostede kr. 500, fruen har en ipone 5 der kører ad skoven til skal lades op mindst 2 gange om dagen nogen gange 4, den bliver varm med tempratur advarsler osv.
  Så hvem har den bedste ?

 4. At Android telefoner sidder på 80% af markedet, mens Apples IOS kun sidder på 18 %, siger ganske meget om Apples produkter. I den seneste Apple 8 telefon slår man på stortromme for at telefonen åbnes med ansigtsgenkendelse. Jeg har svært ved at se det epokegørende heri. Min nuværende apple telefon åbnes med mit fingeraftryk Nemmere kan det ikke gøres. Det havde været langt mere epokegørende og spare brugerne for at huske en masse passwords. Hvorfor skal den koste 3.000 kroner mere i Danmark? Om man havde erstattet dem alle med fingerspids åbning, som er 100% sikker og fungerer hver gang, ville man have gjort tilværelsen meget enklere for forbrugerne. Ofte oplever man, at et password pludselig ikke virker mere, skønt det er korrekt. Om prisen er korrekt? NEJ! Så længe Apple underbetaler sine kinesiske arbejdere på det groveste for at fremstille iPhones, er deres grådighed ganske enkelt regulært svineri, der viser, Apples grådighed. Deres primære interesse er profit. Når hertil kommer, at den ikke engang er den bedste smartphones på markedet, sætter det firmaet Apple under alvorlig anklage for sin udbytning af mennesker og at snyde brugerne med et produkt, der ikke kan konkurrere med markedets øvrige top telefoner. Naturligvis siger det også noget om en stor del af køberne, som bevidstløst køber iPhones for at overbevise andre om at de er med på Apple trenden.
  Samsung og Huawei er væsentlig bedre end iPhone.
  Så lad da idioterne betale kr. 10.000 for et ringere produkt og hænge sig selv ud for at være mindre bemidlet i den øverste etage.

 5. Tak for de gode, respektiv engagerede kommentarer.

  En smartphone handler ikke kun om hardwaren, men i højere grad om det tilhørende økosystem. For producenten og forbrugeren. Googles telefoner er ikke billigere, fordi Google er en mere etisk virksomhed, men fordi de tjener penge på forbrugernes data, ikke på at sælge telefoner. “If the product is free (or insanely cheap), you are the product.”

  Går man op i datasikkerhed og privatliv, er Apple faktuelt et bedre valg, se links i indlægget. Om det er nok til at retfærdiggøre den højere pris, det er ganske rigtigt subjektivt.

  Og det eneste, jeg er af fan af, er mere konkurrence.

 6. Udover den perfektionerede teknik og brugeroplevelse er det i store træk et spørgsmål om æstetik, brand og mode. Som jeg ser det vil IPhone X tryllebinde os, som da Tesla X kom på gaden. Det er ligesom det rationelle (eller måske irrationelle), der gør at vi køber (eller drømmer om) en BMW M eller en Audi S frem for en Hyundai eller en Kia. Samsung, Huawei er for mig “Hyundaitelefoner”, perfekte, funktionelle kopier uden passion. Jeg tror det delvist forklarer, hvorfor 18% vælger iPhone.

 7. Steen du blander vist tingene sammen. Googles pixel telefon (og måske snart HTC) og så styresystemet Android og Googles øvrige økosystem med maps, søgning, mail, drev, photos osv er tre forskellige ting. Google har jo ikke via Android kontrol over prisen på telefoner fra Samsung eller de mange andre der benytter Android. Der er med andre ord fuld knald på konkurrencen på mobiltelefoner, hvorfor man også ser at en toptelefon fra alle andre end Apple koster det samme nu som for 10 år siden. Dette er i tråd med Moores lov og den generelle teknologiske udvikling. Apple ios er derimod et proprietært styresystem og et lukket økosystem, som Apple kontrollerer og holder for sig selv. Det giver først og fremmest fordele for Apple på den korte bane, men ikke på den lange i forhold til innovation. I øvrigt, hvis du tror du er bedre beskyttet mod udnyttelse af data ved at benytte Apples produkter, så er du altså naiv. Desuden kan du ikke benytte tredieparts-apps i hverken Apple eller Android, uden at afgive kontrol med dine data.

 8. @Brian
  Du har ret, jeg blander tingene lidt sammen. Hardwaren, telefonerne, produceres mestendels af tredjepart som Samsung, Huawei og HTC, og her er der konkurrence takket være Moores lov.
  Men det vigtige marked, hvor pengene og magten er, ligger hos styre- og økosystemer, og her står det skidt til med konkurrencen.
  Jeg mener ikke, Apples forretningsmodel nødvendigvis er bedre, den er ganske rigtigt mere restriktiv og lukket.
  Men går man op i beskyttelse af data er iPhone bedre. Spørg Forbrugerrådet.

 9. @Steen er vi ikke ude i den helt makroteknologiske problemstilling, at fremtiden ser ud til at blive domineret af nogle få store selskaber? Især Amazon, Google og Facebook er her interessante og måske skræmmende på samme tid. I USA er der nu optræk til regulering, der skal tvinge disse selskaber i opsplitning og til mere åbenhed. Alt dette har nu ikke meget med prisen på telefoner at gøre.

  Mht. til sikkerhed; med al respekt for Forbrugerrådet, så er de ikke blandt de første jeg ville spørge til råds. Det vigtigste omkring sikkerhed er, uanset styresystem, at du ikke kører forældede udgaver og så tænker dig om i måden, du bruger telefonen på. Se f.eks. ham her om ios vs android: https://youtu.be/nw-2gkSJzrk

  Mht. dataejerskab og -udnyttelse er der ikke meget at gøre, hverken som Android eller Apple bruger. Det løb er kørt, med mindre du vil leve isoleret på en fjern ø. Det er prisen, vi betaler for gratis services. Og eftersom langt de fleste er tilfredse med den byttehandel, så er det en effektiv forretningsmodel, indtil det kommer politikere ind over. Jeg mener ikke, det ville gøre nogen forskel om der så var 10 andre økosystemer at vælge imellem.

 10. @Brian

  Så vil skal bare købe de billigste telefoner, og hvad angår evt. problemer, må vi vente på politikerne? 🙂

  Hvis vi ikke skal spørge Forbrugerrådet til råds om digital privacy i Danmark, hvem kan borgerne så henvende sig til?

  Jeg tror ikke, at løbet nødvendigvis er kørt mht. dataejerskab og -udnyttelse. Det fortjener i hvert fald en diskussion, for eksempel når vi køber telefoner. EU’s nye persondataforordning, der har premiere i maj 2018, kommer netop med en helt ny definition af dataejerskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *