Hør efter – stemmen har fået sit digitale gennembrud

Digital taleteknologi, herunder stemmestyring, har fået sit afgørende gennembrud hos forbrugerne.

Det førende produkt er interaktive højtalere/computere som Amazon Echo og Google Home. Siden oktober 2017 har Google solgt mere end én Google Home per sekund. I julehandlen 2017 solgte Amazon over 20 millioner styk Echo.

På CES, verdens største elektronikmesse, der løb af stablen i starten af januar, var disse produkter og taleteknologi i det hele taget et dominerende tema. Google alene fremviste mere end 350 forskellige stemmestyrede produkter.

Årsagen til gennembruddet er den samme som for enhver ny succesrig teknologi: Den er blevet tilstrækkelig god og tilstrækkelig billig.

De unge bruger stemmen

I øjeblikket er det kun en femtedel af søgningerne på Android-smartphones, der bliver foretaget via stemmestyring. I 2020 vil det være halvdelen. Og kigger man nærmere på tallene, bliver stemmestyring i dag brugt 84 procent af tiden hos de 14-17-årige.

Men flagskibene for udviklingen lige nu er som sagt de stemmestyrede højtalere som Echo og Google Home. De bliver også kaldt digitale assistenter, da det i realiteten handler om en avanceret computer med kunstig intelligens.

Fra Star Trek til Alexa

Amazon var den første på markedet med sådan avanceret software, kaldet Alexa. Systemet hentede inspiration fra Star Trek-universet, hvor kaptajn Kirk eller andre blot behøver at sige ”computer” efterfulgt af en ordre, og tingene sker.

Alexa, der kom på markedet i slutningen af 2014, er i dag en platform i egen ret med over 30.000 apps eller ”skills,” det vil sige funktioner der kan gennemføres via stemmestyring. Funktionerne inkluderer:

– Home automation: Digital styring af termostater, lys, alarm, etc.

– Bestilling af varer: Først takeaway, nu også produkter fra Amazon.

– Streaming af tv, film og musik.

– Personaliserede sportsnyheder.

– Telefonsamtaler.

Kampen om den nye platform

Men Alexa skal kunne meget mere end det. Det skal blive boligens styresystem, efterhånden som hjemmet bliver stadig mere digitaliseret; ligesom Android i dag sidder på det meste af smartphone-markedet.

Amazon var først, og Alexa er indtil videre den største spiller med Google og styresystemet Assistant som nærmeste forfølger. Der er dog flere om buddet, og antallet af udfordrere vil formentlig stige yderligere, efterhånden som stemmestyring vinder frem.

Facebook forventes at lancere et nyt stykke hardware, ”Portal,” med interaktiv software til både video og stemmestyring, en direkte konkurrent til Echo/Alexa.

Apple hørte ikke efter

Og hvad med Apple? De fleste danskeres kendskab til stemmestyring kommer fra Siri, og her er der endnu ikke så meget gennembrud. Det skyldes, at Apple har sovet i timen, når det kom til stemmestyring.

Apple har godt nok arbejdet på en ny højtaler til hjemmet, men projektet er blev udsat og ændret adskillige gange. Senest er også lanceringsdatoen blevet udskudt. Og selv når HomePod, som højtaleren hedder, kommer på markedet, vil den ikke have samme bredde i interaktive funktioner som Alexas platform.

Problemet har tilsyneladende været, at man ikke kunne blive enig om design af hardwaren, et af Apples specialer. Men i dette tilfælde har man overset, at stemmestyring ikke handler om design, men funktionalitet.

5 responses to “Hør efter – stemmen har fået sit digitale gennembrud

 1. Ny forskning har fundet ud af, at de unges intelligenskvotient i den vestlige verden er i tilbagegang siden midt i 1990erne (noget, man også kan aflæse i valgresultaterne).

  Når man ikke engang mere skal bruge tastaturet til at arbejde med computere, kan man forudsige, at tendensen forstærkes i de næste år. Hvorfor skrive og læse, når man kan lige så godt tale og lytte (bl.a også til lydbøger)?

  Om få årtier vil det at kunne skrive, blive anset som en særlig kunstfærdighed…

 2. Artiklen kunne snildt have rundet de 2-3 andre større aktører som allerede er i markedet.
  Samsungs Bixby, der måske kommer i en dansk version i indeværende år … (om det er et marketingstunt fra Samsungs side, må tiden vise)
  Microsoft Cortana, der teknologisk hører til de bedre systemer, men hvor Microsoft, ligesom med deres mobile satsning, ikke kommer helt ud over rampen. Dog har man indgået et samarbejde med Alexa/Amazon på … consumer siden?
  Et forsigtigt gæt er, at Cortana (som stand alone) mere går business-vejen – stemmestyret interaktion med MS business produkter.

  Og så er der IBM Watson, der har udviklet en lang række teknologier indenfor området

 3. Tak for kommentarer.

  @Henry Person: Artiklen var opmærksom på disse andre aktører, men de er lige nu ikke i stand til at matche Amazon og Google. Samsung kan ikke software, Microsoft og IBM ditto med forbrugere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *